DPS ćuti o saradnji sa Putinom

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević juče nije odgovarao na pozive i poruke redakcije “Vijesti”. Takođe, ni od njihove službe za odnose sa javnošću nismo mogli dobiti odgovore na pitanja o čemu su razgovarali na sastanku i da li su među temama bile sankcije i poziv u NATO
166 pregleda 9 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Jedinstvena Rusija, Foto: Er.ru
Branimir Gvozdenović, Jedinstvena Rusija, Foto: Er.ru
Ažurirano: 09.05.2016. 10:46h

Vladajuća Jedinstvena Rusija imala je konsultacije sa predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS) prilikom nedavnog boravka u Crnoj Gori, tvrde na sajtu JR.

Jedinstvena Rusija i DPS su 2011. godine potpisali sporazum o saradnji, koji je u ime crnogorske partije u Moskvi potpisao tadašnji politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović.

U međuvremenu odnosi između dvije zemlje su se znatno pogoršali. Crna Gora je na proljeće 2014. uvela sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Međutim, Moskva je na sankcije uzvratila kontramjerama. Situacija se pogoršala u decembru, kada je Crna Gora pozvana da postane 29. članica NATO.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević juče nije odgovarao na pozive i poruke redakcije “Vijesti”. Takođe, ni od njihove službe za odnose sa javnošću nismo mogli dobiti odgovore na pitanja o čemu su razgovarali na sastanku i da li su među temama bile sankcije i poziv u NATO.

Iz DPS-a su nedavno stigle pomirljive poruke. Doskorašnji šef diplomatije Igor Lukšić kazao je početkom januara da u Vladi nisu srećni zbog uvođenja sankcija Rusiji.

“Niti smo se zalagali za sankcije, niti smo srećni zbog toga, ali smo obavezni da razumijemo i da ih primijenimo jer smo proklamovali naš strateški cilj članstvo u EU i treba da dijelimo vrijednosti i da u teškim odlukama budemo uz svoje partnere", kazao je tada.

Jedinstvena Rusija je tokom boravka potpisala Lovćensku deklaraciju sa dvije opozicione partije - Demokratskom narodnom partijom i Socijalističkom narodnom partijom.

Deklaracijom se potpisnici između ostalog zalažu za stvaranje saveza vojno neutralnih država Jugoistočne Evrope i za održavanje referenduma o ulasku Crne Gore u NATO. Dokumentom ruska strana podržava politiku crnogorske strane usmjerenu na razvoj strateške saradnje između dvije zemlje, kao i regionalno partnerstvo sa Srbijom i drugim zemljama regiona. “Ta saradnja koju u ovom trenutku imaju naše dvije partije najbolje govori o prepoznatljivosti naše politike i ispravnosti ideje koje su doboko ukorijenjene u crnogorskom narodu,” kazao je za “Vijesti” predsjednik DNP Milan Knežević.

Bonus video: