DPS daje poljoprivredu i socijalu Bošnjacima?

Očekujem podršku Predsjedništva, a na sjednici GO ću upoznati članove o ponudama
114 pregleda 81 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2016. 07:40h

Pregovori Bošnjačke stranke (BS) sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) oko formiranja nove vlade pokazuju znake popuštanja vladajuće partije i najvjerovatnije će biti okončani u korist BS-a, saznaju “Vijesti”.

DPS bi Bošnjacima mogao ustupiti dva ministarstva koja su za njih ključna-poljoprivrede i rada i socijalnog staranja, kao i potpredsjedničko mjesto za regionalni razvoj. BS bi s druge strane odustao od zahtjeva da im se dodijeli i ministarstvo bez portfelja.

To je rezultat razgovora mandatara i zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića sa Bošnjacima, koje predvodi potpredsjednik i šef pregovaračkog tima Munib Ličina.

Glavni odbor BS-a koji treba da verifikuje dogovor još nije zakazan, a Predsjedništvo partije je u četvrtak usvojilo Platformu o principima zajedničkog djelovanja političkih predstavnika manjinskih naroda. Time su, kako je poručio predsjednik BS-a Rafet Husović, stvoreni uslovi da mogu započeti zvanični razgovori o formiranju nove vlade.

“U izbornoj kampanji jasno smo saopštili šta su ciljevi BS-a: ubrzani razvoj evroatlanskih integracija, brži razvoj sjevera i nerazvijenih opština, stabilnost Crne Gore i regiona, veća zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u institucijama sistema. Ovo će biti ključni interesi kojima će se predsjedništvo i Glavni odbor rukovoditi prilikom odlučivanja o stvaranju nove parlamentarne većine”, naveo je Husović u izjavi dostavljenoj medijima.

On je naveo da je Predsjedništvo odredilo pregovarački tim u kome su se Ličine, potpredsjednik Nedžad Drešević, politički direktor Suljo Mustafić i Mersudin Gredić, član Predsjedništva.

Husović je saopštio da u svim partijama postoje različiti stavovi i mišljenja, pa i u BS-u, te da ih on uvažava. “Očekujem potpunu podršku i jedinstvo za stavove i predlog Predsjedništva, a na sjednici GO ću detaljno upoznati članove o svim ponudama koje su pristigle. Stabilna politička većina je uslov za stabilnu Crnu Goru i region, što su prioriteti BS,” naveo je Husović.

On će, prema informacijama “Vijesti”, ostati na mjestu vicepremijera za regionalni razvoj, dok je potpredsjedniku BS-a Kemalu Purišiću partija namijenila mjesto ministra poljoprivrede, a njegovom kolegi Osmanu Nurkoviću - Ministarstvo rada.

Povjerenje ne gradimo samo nakon izbora

“Glavni elementi sporazuma odnose se na jačanje Crne Gore kao multietničke i multikonfesionalne države, ubrzanje evroatlantskih integracija, demokratizaciju društva u skladu sa standardima EU, jačanje institucija i vladavine prava, srazmjerna zastupljenost manjinskih naroda u svim državnim organima i institucijama, brži regionalni razvoj sjevera i nerazvijenih sredina, te stvaranje uslova za unapređenje socijalnog, ekonomskog i kulturnog ambijenta, posebno na područjima gdje žive pripadnici manjinskih naroda. Povjerenje i partnerstvo se ne gradi samo mjesec dana nakon izbora, nego kontinuiranom saradnjom između izbora,”izjavio je Husović.

Bonus video: