DPS diktira sastave Agenciji za sprečavanje korupcije

Prije nego što je ASK utvrdio da je DPS prekršio zakon zbog nezakonite donacije od 47,5 hiljada eura, funkcioner te partije je najavio da je Knežević “nekih 47,500 eura navodno dao kao podršku kampanji u svom selu”. Na primjedbu Aleksandra Damjanovića da je “nestalo 50 hiljada”, Ivanović je rekao: “Pa dobro, vi ćete dalje pratiti taj proces..”
9301 pregleda 14 komentar(a)
Visoki zvaničnici DPS-a, Foto: Boris Pejović
Visoki zvaničnici DPS-a, Foto: Boris Pejović

Odluka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da prekršajno kazni DPS, jer je u kampanji za parlamentarne izbore 2016. nezakonito koristio donaciju od 47,5 miliona eura - dokaz je da “institucije sistema” funkcionišu ili je to koordinirana akcija vladajuće partije i formalno nezavisne institucije.

To je dilema koju su juče otvorile izjave zvaničnika DPS-a, civilnog sektora i opozicionih partija, ali i redosljed poteza i izjava kojima je koverta od 97,5 hiljada eura u džepu Slavoljuba Stijepovića (DPS) svedena na 47,5 hiljada eura.

U javnosti je 12. januara ove godine objavljen snimak na kome se vidi kako predsjednik Atlas grupe Duško Knežević u svojoj kući u Zeti funkcioneru DPS-a predaje koverat za koji kaže da se u njemu nalazi 97,5 hiljada eura, navodeći da je prethodno zamijenio 100 hiljada dolara, nakon čega Stijepović odlazi na predizborni skup DPS-a u Zeti na kome će biti i lider partije.

ASK juče nije odgovorila i objasnila na osnovu čega je utvrdila da je DPS prekršio zakon nezakonitom donacijom od 47,5 hiljada eura i gdje je nestalo još 50.000 eura.

Ovu znatno nižu cifru prvi put je javno pomenuo poslanik DPS-a i savjetnik predsjednika države Petar Ivanović, koji je u emisiji “Živa istina” na RTCG u petak 1. februara rekao da je Knežević “ nekih 47, 500 eura navodno dao kao podršku kampanji u svom selu gdje živi”.

Na primjedbu Aleksandra Damjanovića: “...Nestalo vam je 50 hiljada”, Ivanović je rekao: “Pa dobro, vi ćete dalje pratiti taj proces..”.

Nedjelju dana nakon toga, funkcioner DPS i bivši predsjednik Skupštine Gradske opštine Golubovci Milenko Maraš je saopštio da Stijepović nije za potrebe izborne kampanje DPS-a dao 97.000 eura, nego 47.000 eura koje je podijelio štabovima. Maraš, bivši predsjednik Skupštine Gradske opštine Golubovci, kaže da zna te detalje, jer je obaviješten.

”Čovjek je poklonio nešto za rodni kraj. To je dato štabovima i to je sve. Nije suma kojom vi manipulišete, već 47.500 eura. Te detalje znam jer sam obaviješten”, izjavio je Maraš.

Ono što su najavili funkcioneri DPS-a, ASK je i zvanično objavila 11. februara, da je DPS prekršio Zakon o finansiranju partija tokom izborne kampanje, jer je iz privatnih izvora 47,5 hiljada eura podjelio izbornim štabovima a da ih nije evidentirao u svojim izvještajima.

Iz MANS-a i opozicionih partija navode da je stav ASK-a, na čijem je čelu Sreten Radonjić, sračunata da se skine odgovornost sa lidera DPS Mila Đukanovića.

“Odluka ASK-a da prekršajno kazni DPS je još jedan u nizu nevještih pokušaja da se od pravne i političke odgovornosti abolira predsjednik DPS-a Milo Đukanović, koji je već priznao da je bio upoznat sa nezakonitim finansiranjem te partije. Pod evidentnim pritiskom međunarodne i domaće javnosti, ASK je pribjegla manipulaciji kojom svu odgovornost pokušava da svali na Slavoljuba Stijepovića i nekolicinu aktivista”, saopštio je Danilo Kalezić, koordinator MANS -a.

DPS unaprijed znao odluku: Radonjić

Đukanović je ranije potvrdio da je Knežević donirao novac DPS i priznao da je njegova partija možda prekršila zakon u slučaju “koverte”.

“Teza da je gospodin Stijepović radio ‘iza leđa’ rukovodstvu partije je besmislena. Prvo, Đukanović je po funkciji a skladno Statutu DPS-a morao biti upoznat na koji način se finansira partija. Drugo, važnije, on je i sam pokazao da je vrlo informisan o načinu finansiranja DPS-a. Reagujući na optužbe Duška Kneževića, Đukanović je javno priznao da je Knežević donirao tu partiju, ali nije saopštio iznos. Takođe, Đukanović je kazao kako i ostali poslovni ljudi vođeni ‘interesnom dobrovoljnošću’ doniraju njegovu partiju, što se sve uredno zavodi u centrali DPS-a, dok se prema državnim organim kreiraju ‘onakvi izvještaj kakvi su ti državni organi tražili’ Čak ni priznanje Đukanovića, ASK-u i njenom direktoru nije dovoljno da ispita postojanje drugih sličnih donacija već cijelu aferu pokušava da zataška prekršajnom kaznom, abolirajući Đukanovića i rukovodstvo DPS-a bilo kakve odgvornosti”, navodi Kalezić.

Funkcioner DPS-a i potpredsjednik Vlade Milutin Stijepović rekao je juče da je odluka ASK-a dokaz da institucije u Crnoj Gori funkcionišu i da je zakon jednak za sve.

On je, na pitanje novinara da li je pobjeda DPS-a na izborima 2016. godine legalna, ako je ASK utvrdio da je ta partija prekršila zakon, rekao da je njihova pobjeda “legalna i legitimna”.

“Prema tome, prekršajna prijava, koja razumijem slijedi, i kazna DPS-u, kao i svim ostalima koji ne ispoštuju elemente Zakona o finansiranju političkih partija“, dodao je Simović.

Na pitanje da li je moguće da vrh DPS-a nije bio upoznat sa donacijom koju je dao visokopozicionirani funkcioner te stranke, Simović je kazao da nema šta da doda iskazu Stijepovića.

Opozicija: Odluka Agencije vrijeđa zdrav razum

Demokratski front juče je objavio da “Ustav i zakoni ne važe za Đukanovića i DPS”. “Umjesto da VDT i SDT saslušaju Đukanovića, kao predsjednika partije koja se finansira novcem od šverca cigareta i droge i reketiranjem režimskih tajkuna, Đukanović i Pažin su, očigledno saslušavali Stankovića i Katnića i izdiktirali im kako da se još jedna od korupcionaških afera DPS zataška. Sve se zataškalo preko ASK, koja i služi za sprečavanje borbe protiv korupcije i za zaštitu DPS. U brzini nijesu uspjeli da smisle neku laž za čitav iznos od 97.500 eura, pa je sad ostalo nejasno šta je Migo Stijepović uradio sa preostalih 50.000 eura koje je dobio od Duška Kneževića, za kupovinu birača i ličnih karata po Zeti”, navodi DF.

Demokrate su navele da su “Podgorica i Golubovci samo dobar uzorak koji omogućavaju uvid u sve detalje scenarija svih izbornih “pobjeda” DPS-a”.

“O razmjerama izbornih krađa rječito govori i činjenica da su čak i DPS-u naklonjene institucije, poput ASK-a, pred obiljem dokaza koje je bilo nemoguće ignorisati, morale ustuknuti i priznati da se DPS nelegalno finansirao i da im, čak, dodijeli “maksimalnu” kaznu, čiji je iznos, usput budi rečeno, više nego upola manji od iznosa koji je u DPS upumpan samo tom prilikom”, poručile su Demokrate. Iz URA su saopštili da “ASK navodima da odgovorna lica u DPS-u nisu znala za sredstva za terensku kampanju od 47 500 eura vrijeđa inteligenciju i zdrav razum građana”.

“ASK sada duguje javnosti odgovor da li će tražiti obustavu prenosa budžetskih sredstava DPS-u do okončanja prekršajnog postupka kao što su to radili u prethodnom periodu za neke druge političke subjekte”, poručili su iz GP URA, aludirajući na odluku Agencije da blokira novac DF-u tokom kampanje za parlamentarne izbore.

Brajović neće o kršenju zakona, Knežević ponovo pita kako je vratio dug Atlas banci

Predsjednik Skupštine i lider SD Ivan Brajović nije želio da objasni zbog čega je kršio zakon kada u imovinskim kartonima nije prijavio dug Atlas banci, za koji je nakon prozivke Duška Kneževića, rekao da ga je izmirio.

Ni ASK nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li će provjeriti i sankcionisati funkcionera zbog kršenja zakona.

Knežević je juče ponovo insistirao na tom dugu, podsjećajući na izjavu Brajovića da je on namiren prodajom dijela njegove imovine.

“Ko je pravno lice koje pominje u aranžmanu za prodaju zemlje? Ko mu je omogućio ugovor sa tim pravnim licem i kako su kontaktirali? Kako je njegova zemlja u Bjelopavlićima završila u rukama jednog od naših uhapšenih vozača, koji je ni kriv ni dužan držan u pritvoru? Koliko je ta zemlja plaćena i kolika joj je bila stvarna cijena?

Koliko je dobio novca na ruke da, uz prodaju zemlje, zatvori dugovanja nastala zato što su članovi njegove porodice lake ruke na karticama i zato što je imao problem da ih zaustavi u trošenju?”, naveo je Knežević.

On je pozvao Brajovića da “upozna građane sa donacijama njegovoj partiji” i da za to pita njegove stranačke kolege i javne funkcionere Vujicu Lazovića i Damira Šehovića”.

Bonus video: