DPS gradonačelnike bira najkasnije do avgusta

Opštine bez predsjednika gotovo dva mjeseca nakon izbora
78 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Ivan Vuković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Duško Marković, Ivan Vuković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.07.2018. 17:55h

Početak avgusta je zakonski rok za imenovanje predsjednika opština u kojima su nedavno održani izbori, dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) tvrde da će gradski čelnici biti izabrani i prije zakonskog roka.

U opoziciji smatraju da DPS odlaže izbor gradskih čelnika zbog unutrašnjih sukoba na lokalnom nivou. Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je da predsjednik opštine mora biti izabran najviše 30 dana od konstitutivne sjednice Skupštine opštine. Većina lokalnih parlamenata prve sjednice je imala početkom jula.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević tvrdi da će uskoro biti poznata imena predsjednika opština, ističući da nema kršenja rokova.

“Poštujemo zakonsku proceduru i sve će biti mnogo prije krajnjih rokova”, kazao je Milošević “Vijestima”.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je početkom jula kazao da će “narednih dana biti poznato ime gradonačelnika Podgorice”, dok je nakon lokalnih izbora kazao da su rezultati “prilika za jednu ozbiljnju rekonstrukciju u lokalnim samoupravama”. Na izborima 27. maja DPS je osvojio apsolutnu vlast u Podgorici, Danilovgradu, Bijelom Polju, Pljevljima, Šavniku i Žabljaku, dok je vlast u Baru i Kolašinu formirana zajedno sa koalicionim partnerima sa državnog nivoa.

Najveći broj glasova u Rožajama osvojila je Bošnjačka stranka, a u Plavu Socijaldemokrate. Gotovo dva mjeseca nakon izbora DPS je imenovao samo Veselina Vukićevića za predsjednika Opštine Žabljak, dok su u većini ostalih opština do sada imenovani samo predsjednici lokalnih parlamenta.

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da se izbor gradonačelnika prolognira kako bi se ojačala pozicija partije a smanjio značaj nosilaca izbornih lista i kandidata za odbornike.

“Cilj partije, koja je po ocjeni Evropske unije “zarobila državu”, je da partijski aparat dodatno depersonalizuje i odvoji od uspjeha, kako budući funkcioneri ne bi imali osjećaj da su vlast dobili na izborima i da su odgovorni građanima. 
Kada o tome ko će biti vlast u njihovom gradu suštinski ne odlučuju građani, oni koji budu postavljeni od partije će biti zahvalni i odgovarati partiji, a svoje poteze mjeriti zadovoljstvom partijskog rukovodstva. 
Iako se izbori održavaju u svim gradovima, namjera je da se na jednom mjestu odlučuje o svima njima”, smatra Zeković.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica tvrdi da unutar vlasti “tinjaju sukobi klanova i interesnih grupa”, navodeći da oni dobijaju političku formu na nivou lokalne vlasti. On je upozorio da DPS nije usmjerena na ostvarenje interesa opština, ističući da se zbog toga otežano odvija postizborno usaglašavanje.

“Klanovi i unutarpartijske interesne skupine žele spriječiti sudbinu žrtvenog jarca i političkog škarta, tako što će rivale spriječiti da dođu u posjed nezgodnih informacija o njihovom prethodnom radu. Sasvim je očigledno da duboki interesni sukobi izazivaju neviđenu groznicu oko zaposjedanja fotelja. 

Imajući u vidu složene finansijske i administrativne probleme u koje su gurnuli gotovo sve crnogorske opštine, njihovom kadru one i nijesu zanimljive i unosne kao što su razne državne direkcije i agencije gdje se još uvijek troši preostali javni novac”, kazao je on, navodeći da DPS nema kadar koji može da se prihvati vođenja opština sa teškim problemima.

“Situacija neizbora najviših opštinskih funkcionera ukazuje na težak kadrovski deficit DPS-a. Na kadrovski deficit utiču i pravosudni procesi”, kazao je on.

Vuković već okuplja saradnike

Nosilac liste “Za dobro građana Podgorice”, Ivan Vuković, najozbiljniji je kandidat za gradonačelnika Podgorice, saznaju “Vijesti”. Iako se u javnosti špekulisalo da bi neko od uticajnijih funkcionera DPS-a mogao sjestio u fotelju gradonačelnika Podgorice, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” Vuković je već počeo sa okupljanjem saradničkog tima.

“Iako konačnu riječ donosi predsjedništvo DPS-a gotovo je izvjesno da će Vuković biti imenovan za gradonačelnika. Javna je tajna da on odavno razgovara sa ljudima koji bi mu mogli pomoći u kabinetu i da okuplja saradnike”, kazao je sagovornik “VIjesti”.

Bonus video: