DPS i SDP još između Martija i Tačija

To nije pitanje Srbije i Kosova, već ljudskih prava, kazao je “Vijestima” Obrad Gojković (SNP)
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2011. 08:12h

Od specijalnog izvještača “Vijesti” iz Strazbura

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) razmatraće danas i glasati o rezoluciji o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju je podnio Dik Marti i koja sa tim zločinom povezuje kosovskog premijera Hašima Tačija.

Dok se poslanici vladajućih Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) još razmišljaju kako će glasati, poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Obrad Gojković kazao je da će on biti za.

“To nije pitanje Srbije i Kosova, več ljudskih prava “, kazao je on “Vijestima”.

Ervin Spahić i Valentina Radulović-Šćepanović čekaju da se PSSE prvo izjasni o amandmanima, pa kad budu imali kompletnu sliku o tome kako rezolucija izgleda i što je sve u njoj, odlučiće da li da je podrže.

Šef delegacije Srbije u PSSE Dragoljub Mićunović očekuje da će Skupština usvojiti rezoluciju i najavio da će se njegova delegacija boriti protiv pokušaja relativizacije izvještaja koji je uradio Dik Marti.

Mićunović je novinarima u Strazburu kazao da oni neće ulagati amandmane na predlog rezolucije.

Iz Crne Gore jedna žena

Iako je predsjednik Odbora za jednake šanse žena i muškaraca Parlamentarne skupštine Žoze Mendeš Bota doveo u pitanje mandata delegacija Crne Gore, Srbije i San Marina zbog neučešća žena, to nikoga od njih neće spriječiti da danas učestvuju i glasaju na sjednici. Nadležno tijelo PSSE o mandatima će odlučiti sjutra veče ili u četvrtak.

Kako je Mićunović objasnio agenciji Beta, problem je u tome što je naknadno uvedena odredba da postoji razlika između članova delegacije i njihovih zamjenika.

Bota je rekao da, nakon izmjena u pravilima 2003, u delegacijama mora biti isti postotak žena kao u nacionalnom parlamentu ili makar jedna žena imenovana kao član delegacije. Za Crnu Goru je to važilo do ovog zasjedanja, kada je poslanica DPS-a Valentina Radulović-Šćepanović zamijenila svog kolegu Predraga Sekulića koji je, krajem prošle godine, iz poslaničke prešao u ministarsku fotelju.

Crna Gora ima tri člana u PSSE od čega je jedna žena, dok su u Srbiji četiri, a u San Marinu jedna žena zamjene, a ne stalni članovi.

Zbog neadekvatne zastupljenosti žena u delegacijama, do sada su dva puta osporeni mandati članova delegacije Irske i Malte 2004. Tada je PSSE odlučila da suspenduje pravo glasanja dok makar jedna žena ne bude imenovana kao član delegacije. Čim su to uradile, delegacijama je vraćeno pravo glasanja.

Bonus video: