DPS i SDP pripremili scenario za aferu "Snimak" u Tivtu

„Raspisivanje tog oglasa nema nikakve veze sa predstojećim izborima. Naprotiv, pokazalo se da nam je zbog obima posla, neophodno kadrovsko ojačanje službe Skupštine jer sekretarka SO Ana Matijević fizički ne može stići da završi sve obaveze. Potreba za prijemom dodatnog kadra je evidentna već duže vrijeme“
16 komentar(a)
DPS Tivat, Foto: Siniša Luković
DPS Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.01.2016. 07:20h

U susret lokalnim izborima u Tivtu, vladajuća DPS-SDP koalicija pripremila je nekoliko mehanizama koje je opozicija već uporedila sa onim iz afere “Snimak” zbog moguće zloupotrebe državnih resursa na izborima u partijske svrhe.

Tako je samo četiri mjeseca pred izbore, gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) pripremio novu sistematizaciju radnih mjesta za organe lokalne uprave, a već je krenulo i zapošljavanje novih kadrova prije nego što to bude zakonom zabranjeno kada predsjednik Filip Vujanović formalno raspiše izbore.

Tako je Sekretarijat za informacione sisteme i zajedničke poslove pred Novu godinu raspisao oglas za prijem higijeničarke u Opštini na neodređeno vrijeme, dok je Služba SO praktično pred istek svog mandata, sredinom decembra, raspisala oglas za zapošljavanje na neodređeno vrijeme za mjesto „viši savjetnik - savjetnica III za obavljanje poslova Skupštine, radnih tijela i komisije“.

„Raspisivanje tog oglasa nema nikakve veze sa predstojećim izborima. Naprotiv, pokazalo se da nam je zbog obima posla, neophodno kadrovsko ojačanje službe Skupštine jer sekretarka SO Ana Matijević fizički ne može stići da završi sve obaveze. Potreba za prijemom dodatnog kadra je evidentna već duže vrijeme“, kazao je „Vijestima“ predsjednik SO Tivat Krsto Bošković (SDP).

Na drugoj strani, tri dana prije ovog konkursa, gradonačelnik Novosel je u kontekstu nove odluke o sistematizaciji radnih mjesta, zaposlenima u javnoj upravi i lokalnim preduzećima i ustanovama uputio „javni poziv za sporazumni prekid radnog odnosa“ uz otpremnine koje iznose od 3 do 12 bruto-plata što se može tumačiti kao prijetnja otkazom.

U toku i procedura za raspodjelu ukupno 107 stanova koje Opština Tivat gradi na Seljanovu u partnerstvu sa Crnogorskim fondom za solidarnu stambenu izgradnju. Osim što se po lokalnoj upravi, javnim lokalnim i državnim preuzećima i ustanovama već prave preliminarni spiskovi ko će od njihovih radnika dobiti ključeve stanova u kojima će kvadrat koštati znatno manje od tržišne cijene, Novoselova administracija je u budžetu za 2016. predvidjela i iznos od 150 hiljada eura za „pozajmice i kredite pojedinicima“. Te stavke nije bilo u prošlogodišnjem budžetu, dok je u nacrtu budžeta za ovu godinu figurirao iznos od 50 hiljada eura.

Iako su učesnici u javnoj raspravi i opozicija navodili da se iz javnih fondova ne trebaju kreditirati službenici za rješavanje stambenih pitanja jer tu privilegiju nemaju ostali građani i da time pokušava da utiče na izbore, Novosel je trostruko uvećao sumu u budžetu koju će kao pomoć ili maltene nepovratni kredit, dijeliti zaposlenima koji „treba da se skuće“.

Novosel je tvrdio da će sa 150 hiljada eura iz gradske kase davati „pozajmice i kredite za zaposlene u Opštini kako bi sa tim novcem do 25 odsto lokalna uprava učestvuje u sufinasiranju stanova“ na Seljanovu.

Žalio se na neaktivne direktore, tužilaštvo se pravi ludo

Novosel je jedan od aktera afere „Snimak“ iz 2013. kada je kao predsjednik OO DPS Tivta i tadašnji opštinski sekretar za finansije i budžet, na sjednicama GO DPS govorio o „neaktivnosti direktora javnih preduzeća u Tivtu koji nisu obezbijedili dovoljan broj sigurnih glasova”.

On je zbog toga bio među 22 funkcionera DPS-a protiv kojih je MANS podnio krivične prijave za “zloupotrebu službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, ali i za brojna druga krivična djela koja se odnose na povredu ravnopravnosti, povredu slobode opredjeljenja, povredu prava iz rada i zapošljavanja i slično”, ali ga Tužilaštvo, kao ni ostale iz vrha DPS-a nije procesuiralo.

Bonus video: