"DPS i SDP se gađali avionima i jahtama, a nijesu uplaćivali plate"

Džaković poziva Specijalnog tužioca da "postupi po zakonu i pomogne gospodi iz DPS-a Budva tako što će naložiti da se od nelegalno stečenih sredstava, organizovane kriminalne grupe, izmiri dug prema narodu"
8 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2016. 16:47h

Odbornici SO Budva Stevan Džaković i Božidar Vujičić pozivaju vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da od imovine koju su naplatili, blokirali, oduzeli, ili će je oduzeti a koju je stekla organizovana kriminalna grupa iz Budve izmire dug koji su ta lica napravila prema zaposlenima u javnom sektoru Budve.

"Na način što su isplate zarada isplaćivali u neto iznosu, bez poreskih dažbina propisanih Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica; Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakonom o finansiranju lokalne samouprave - u dijelu obračunavanja i uplate prireza porezu na dohodak fizičkih lica", navodi se u saopštenju odbornika.

Džaković navodi da je prije dvije godine u okviru odborničke diskusije ukazao na problem i zločin koji se čini zaposlenima.

"Tadašnji predsjednik opštine Rađenović i predsjednik Skupštine Lazović replicirali su mi u stilu kako ja nisam u toku i kako Opština Budva više ne duguje ni euro po osnovu poreza i doprinosa zaposlenima. Međutim, kamo sreće da su govorili istinu, ne bi me danas saletali opštinski direktori sa žalopojkama kako im se smanjuju plate, i njima i zaposlenima jer dug za porez mora da se vrati. Što se DPS-ovih direktora tiče „mali mi je posao“. Ali zaposlenim radnicima u opštini i javnim preduzećima koji imaju ugovore o radu na osnovu kojih su im poslodavci bili dužni uplaćivati bruto iznos sada smanjivati zaradu kako bi se izmirio dug koji su napravili budvanski DPS stručnjaci - jeste zločin. Taj bruto ugovoreni iznos se trebao dijeliti na neto dio za zaposlenog, i ostatak koji pripada fondovima za zdravstveno i penziono osiguranje", navodi Džaković.

U saopštenju se navodi "u godinama kada je nastao dug po osnovu poreza i doprinosa u iznosu od 8 miliona eura, prvi dio plate tzv. neto dio isplaćivan je i sa šest mjeseci zaostatka".

"Podsjećam vas da su to bile godine najvećeg priliva kapitala u Budvi. DPSDP se gađao avionima, jahtama, hotelima a nijesu imali kad da uplate dug prema zaposlenima za poreze i doprinose.Tako su sada došli na spasonosnu ideju da taj dug sami sebi uplate ovi isti građani, njihovi uposlenici. Zato da ispravljam navode Vrhovnog specijalnog tužioca objavljene u štampi kako je oštećeno 20 imućnih porodica radi vraćanja koje kakvih dugova i kredita, oštećeno je na nekoliko stotina zaposlenih, samo u opštini ih je oko 350.I taj pokušaj je uredno sproveden kroz predlog budzeta za 2016tu godinu.Nova sekretarka je smislila po nju spasonosnu ideju da se umanji iznos budzeta za javne firme a taj manjak pokriju zaposleni na način što će im se umanjiti zarade. Gospodo, to je zločin. Vi ste njima dužni pare, ne oni vama", navodi Džaković.

Odbornik poziva Specijalnog tužioca da "postupi po zakonu i pomogne gospodi iz DPS-a Budva tako što će naložiti da se od nelegalno stečenih sredstava, organizovane kriminalne grupe, izmiri dug prema narodu budvanskom zaposlenom u javnom sektoru".

"I iz Ugovora o plaćanju dijela poreskog duga imovine poreskog obveznika Opštine Budva sklopljenog dana 25.02.2014.godine između Vlade Crne Gore - Minstarstva finansija i Opština Budva vidi se da je dužnik lokalna uprava a ne zaposleni. Po tom Ugovoru poreski dug Opštine Budva prema državi Crnoj Gori, nastao po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenih i na druga lična primanja, te po osnovu poreza na dodatu vrijednost, na dan 31.12.2012. godine iznosi 8.643.502 eura", zaključuje se.

Bonus video: