DPS iz osvete ukinuo plate svim poslanicima Demokrata, uključujući i platu Alekse Bečića

Poslanici Demokratske Crne Gore neće učestvovati u simuliranju demokratije, već će i dalje čvrsto držati riječ datu građanima i kolegama
23208 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora

Od trenutka usvajanja Predloga izmjena i dopuna Poslovnika koje su naredili Milo Đukanović i Duško Marković, a predložio Andrija Popović, poslanici Demokratske Crne Gore postali su prvi predstavnici građana u istoriji parlamentarizma kojima je vladajuća većina ukinula poslaničke naknade. Ova odluka DPS-a uslijedila je nakon što su Demokrate natjerale DPS da prihvati Briselski plan Demokrata i URA. Odmah nakon prihvatanja Plana DPS je iz osvete ukinuo plate svim poslanicima Demokratske Crne Gore, ukuljučujući i platu predsjednika Demokrata Alekse Bečića.

Nakon što je DPS kapitulirao pred međunarodnom zajednicom zbog klasične političke osvete prema Demokratama donio je odluku da svakom od poslanika ukine poslaničke plate i na taj način, nakon što su se odrekli svih poslaničkih privilegija, poslanici Demokrata će svoj poslanički posao obavljati praktično volonterski.

Ako su mislili, a jesu, da će na ovaj način uticati da pogazimo riječ datu građanima Crne Gore, obavještavamo ih da se radujemo činjenici što postajemo poslanici koji će svoj posao obavljati volonterski. Poslanike Demokratske Crne Gore niko ne može ucijeniti, naročito ne udarom na zarade kojih smo se i ranije odricali u korist đaka i socijalno ugroženih kategorija. Mi smo navikli, a to je i naša misija, da služimo narodu i u toj misiji nas ništa ne može pokolebati, kazali su nam iz Kluba poslanika Demokratske Crne Gore.

Ali, to ne mogu da shvate oni koji funkciju poslanika obavljaju ne radi građana, već zarade radi, pa polazeći od sebe smatraju da se sva volja vrti oko poslaničkog novčanika. To naročito ne shvata predlagač izmjena Andrija Popović, koji je navodno zabrinut za trošenje novca građana. Ali zato nije zabrinut kada mjesečno u svoj džep od novca građana inkasira oko 1600 eura poslaničke plate, više od 1000 eura nacionalne penzije i kada na računu posjeduje 70 000 eura, a uz sve to brojne stanove i apartmane. Nikada se u korist građana nije odrekao ni jednog centa, niti jedne privilegije, kao što nije učinio ni jedan poslanik vladajuće većine. Predlaganjem ovakvih rješenja, još jednom je potvrdio da ne baštini liberalne stavove da nije liberal kako se formalno predstavlja, već klasični poslušnik DPS-a i Mila Đukanovića koji se upotrebljava za najprljavije zadatke.

Nažalost, prihvatanjem ovih izmjena ukinut je parlamentarizam u Crnoj Gori. DPS očito ima namjeru da stvori poslanike po svojoj mjeri, a ne po mjeri građana. Kreatori ovih rješenja pokušavaju da za poslanike, nametnu paket svojih uslova i svoju volju, diskvalifikujući volju naroda. I na ovom primjeru se može zaključiti koliko je bojkot parlamenta smetnja vladajućoj većini, a vrijeme je jasno pokazalo da je dosljedan bojkot parlamenta najdjelotvorniji vid demokratskog pritiska na vlast. Zato DPS pokušava na sve načine da Demokratsku Crnu Goru vrati u Skupštinu, pa i ovim rješenjima.

Međutim, poslanici Demokratske Crne Gore neće učestvovati u simuliranju demokratije, već će i dalje čvrsto držati riječ datu građanima i kolegama. Nema tog nametnutog pravila, koliko god negativno uticao na nas, a naročito ne ovog poslednjeg, koji će nas natjerati da pogazimo datu riječ, kazali su iz Demokrata.

Za nas je data riječ ravna zakonu. Odrekli smo se svih privilegija koje nosi sa sobom poslanička funkcija, nesebično izdvajali dio zarada za izgradnju škola i pomoć građanima širom Crne Gore, pa nas sigurno neće pokolebati propis kojim se ukidaju plate poslanicima Demokrata, suspenduje parlamentarizam, a poslanik pretvara u radnika DPS-a, koga nelegitimna većina kažnjava i nagrađuje. Ovakvo ponašanje nas je samo još više učvrstilo u našim stavovima i pokazalo da smo na pravom putu. Nećemo se vratiti u parlament, a poslaničku funkciju vršićemo, kao i do sada, u interesu građana Crne Gore, iako ćemo biti prvi poslanici u istoriji parlamentarizma koji će je obavljati volonterski.