DPS izbore planira do kraja marta?

U DPS-u kažu da još nijesu odredili termin predsjedničkih izbora, a moguća opcija je da budu sa onima u Beranama
11 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.11.2017. 19:12h

Predsjednički izbori mogli bi biti u martu, procjenjuje za "Vijesti" više izvora u vladajućoj koaliciji.

Pojedini pominju kraj februara, ali to većina sagovornika iz vlasti isključuje, jer je cilj da predsjednički izbori budu blizu lokalnim, najvjerovatnije onim u Beranama.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Demokratske partije socijalista (DPS), u vladajućoj partiji još nijesu razgovarali, odnosno utanačili termin izbora za predsjednika Crne Gore. Većina sagovornika saopštilo je da to tačno mogu znati jedino u samom vrhu DPS-a, odnosno stranački lider Milo Đukanović.

Više izvora “Vijesti” iz vladajuće koalicije tvrdi da bi izbori trebalo da budu održani do druge polovine marta, a ne isključuju ni krajem mjeseca.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, izbori bi se morali održati najkasnije do 22. aprila kada ističe mandat Filipu Vujanoviću. Tog dana 2013. Državna izborna komisija (DIK) proglasila je konačne rezultate izbora, na kojima je Vujanović pobijedio Miodraga Lekića i osvojio treći predsjednički mandat, koji su u opoziciji i dijelu civilnog sektora ocjenjivali neustavnim.

Komentarišući predsjedničke izbore, Đukanović je nedavno izjavio da DPS očekuju tri izborna ciklusa koji počinju izborima u Mojkovcu, Petnjici, Tuzima i na Cetinju 26. novembra.

Lider DPS-a je tada najavio mogućnost da predsjednički izbori budu održani uporedo sa izborima u Beranama. Izbori u Beranama moraju biti održani najkasnije 10. marta, kada ističe mandat lokalnom parlamentu.

"Nakon novembarskih ćemo imati predsjedničke i izbore za Berane, koji ne mogu sačekati onih ostalih 11 opština, koje mogu da idu u nekom periodu do kraja maja ili početka juna. Mislim da smo dobro koncetrisani na te aktivnosti i ostvarimo ono što su očekivani rezultati”, kazao je tada Đukanović, navodeći da DPS nema puno vremena za određivanje kandidata.

"Do kraja novembra sigurno moramo da odredimo kandidata, jer onda je potrebno pripremiti i javnost, kampanju i tog kandidata da u predizbornoj kampanji kvalitetno obavi svoj posao i dovede nas do cilja”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li će se on kandidovati, Đukanović je izjavio da nema takve ambicije, ali i nagovijestio da je to moguće.

"Ukoliko ipak to bude zahtjev ili potreba, prije svega partije kojoj pripadam, a onda i države, bilo bi politički neodgovorno da postupim drugačije", kazao je Đukanović.

Članom 2 Zakona o izboru predsjednika Crne Gore predviđeno je da izbore raspisuje predsjednik Skupštine Crne Gore, najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika.

"Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan održavanja izbora. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 90 dana”, navodi se u Zakonu.

To praktično znači da predsjednik parlamenta Ivan Brajović treba krajem decembra ili početkom januara da obznani odluku o datumu izbora.

Izbori u februaru bi smanjili šansu za dogovor opozicije

Sagovornik “Vijesti” iz opozicije kazao je da treba očekivati da izbori budu zakazani za kraj februara, jer bi time DPS nastavio izborni niz koji počinje u novembru.

Na ruku vladujućoj parziji, smatra on, išla bi i činjenica da opozicija još nije razgovarala o predsjedničkom kanidatu.

“U slučaju da zakaže izbore za februar, DPS bi sproveo “blickrig” jer bi opozicija imala malo vremena da pregovara o zajedničkom kandidatu”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: