DPS Kotor: SDP do sad nije pominjala nikakvu krizu lokalne vlasti

"DPS je u cjelosti poštovala postizborni koalicioni sporazum, u skladu sa slobodno izraženom voljom građana Kotora, koji su svojim glasom dali mandat političkim subjektima za sklapanje principijelnih koalicija, a sve u cilju ostvarenja programskih ciljeva proklamovanih prije izbora"
51 pregleda 4 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.03.2016. 15:44h

Ne postoji ni jedan objektivan razlog zbog koga odbornici SDP-a nijesu prisustvovali sjednici Skupštine Opštine Kotor, koja je zakazana u skladu sa zakonskim obavezama i uz saglasnost predstavnika svih odborničkih klubova, navodi se u saopštenju demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije su odgovorili SDP-u koji je ranije danas saopštio da "DPS još uvijek ne želi da se suoči sa krizom koja se produbljuje i odbija da da adekvatan politički odgovor u skladu sa demokratskim potrebama građana u ovom trenutku".

"U koncipiranju Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je danas trebalo da bude razmatran, aktivno su učestvovali predstavnici SDP-a, koji pokrivaju značajna mjesta u lokalnoj samoupravi, kako među najbližim saradnicima predsjednika Opštine, tako i na čelu nekih od ključnih sekretarijata. Posebno naglašavamo da tokom prethodne godine nije bilo ni jedne primjedbe na rad lokalne samouprave, kao ni na odluke koje su predložili koalicioni partneri u izvršnoj lokalnoj vlasti i u kotorskom parlamentu", navodi se u saopštenju DPS-a.

Dodaju da ostaje nejasno kojim su se razlozima rukovodili odbornici SDP-a kada su odlučili da ne prisustvuju današnjem zasjedanju lokalnog parlamenta.

"Moramo naglasiti da su sve odluke donešene na zasjedanju lokalnog parlamenta koncipirane na osnovu razgovora na kolegijumu predsjednika Opštine, predsjednika Skupštine opštine Kotor, kao i na koalicionim sastancima, te da su sve donoštene konsenzusom. Ako u prethodne tri ipo godine zajedničkog vršenja vlasti nije bilo problema u njenom funkcionisanju, onda je jasan motiv manjeg koalicionog partnera da pritiskom sprovede namjere vrha svoje partije, koji želi da izazove krizu vlasti u Kotoru, samo par mjeseci pred održavanje redovnih lokalnih izbora".

Iz DPS-a ističu da do sada u Kotoru nije bilo bilo govora o krizi unutar lokalne koalicione vlasti, te da čudi da kotorski SDP odjednom pominje "produbljivanje krize".

"Postavlja se objektivno pitanje da li SDP u ovom trenutku preispituje i povjerenje u svoju partiju ako, kako naglašavaju, traže "garancije za vlast izbornog povjerenja i dogovor političkih subjekata, podjelom izbornih funkcija u opštini Kotor." DPS je u cjelosti poštovala postizborni koalicioni sporazum, u skladu sa slobodno izraženom voljom građana Kotora, koji su svojim glasom dali mandat političkim subjektima za sklapanje principijelnih koalicija, a sve u cilju ostvarenja programskih ciljeva proklamovanih prije izbora", saopšteno je iz DPS-a.

Ističu da je za DPS neprihvatljivo mijenjanje izborne volje građana.

"Zato što na nivou lokalne samouprave zakonski nije moguće u vrlo kratkom roku ostvariti naum SDP-a, pritom ne zanemarujući činjenicu da opštinu Kotor čekaju značajne aktivnosti na realizaciji započetih infrastrukturnih projekata, a sve u skladu sa programima usvojenim na sjednicama lokalnog parlamenta, čiji je kreator bila i SDP. DPS očekuje što skoriji nastavak sjednice, na kojoj će se raspravljati o svim tačkama dnevnog reda, kako građani Kotora i njihov kvalitet života ne bi trpjeli zbog političke neodgovornosti odbornika SDP-a", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: