DPS: Mandić i Milić su doživjeli šamare

Vuković je rekao agenciji MINA da je Tadić pozvao Mandića i Milića da budu lojalni građani Crne Gore što predstavlja podcjenjivanje crnogorske vlasti
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 15:46h

Porukom da Srbi koji žive u Crnoj Gori treba da budu njeni lojalni građani predsjednik Srbije Boris Tadić uvrijedio je crnogorske državne organe i ponizio predstavnike srpskog naroda iz Crne Gore, smatra funkcioner Demokrastke partije socijalista Miodrag Vuković.

Tadić je u petak razgovarao sa predstavnicima Srba iz regiona, a iz Crne Gore sastanku su prisustvovali lideri Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije Srđan Milić i Andrija Mandić.

Tadić je, kako je saopšteno nakon sastanka, poručio da je Srbija svjesna svoje odgovornosti u očuvanju nacionalnog identiteta i da Srbi treba da budu lojalni građani država u kojima žive.

Vuković je rekao agenciji MINA da je Tadić pozvao Mandića i Milića da budu lojalni građani Crne Gore što predstavlja podcjenjivanje crnogorske vlasti.

“Sastanak kod Tadića nije bio razgovor ravnopravnih ljudi već je predsjednik Srbije Miliću i Mandiću održao predavanje i pozvao ih da budu lojalni državi čiji su državljani. To je najveće potcjenivanje Milića i Mandića”, smatra Vuković.

Vuković: Treba li im učenje sa strane?

Prema njegovim riječima, da nema Tadića, kao oca nacije, Milić i Mandić nikada ne bi bili lojalni državi Crnoj Gori.

“Milić i Mandić su otišli u Beograd nabijeni literarnim deseteračkim patriotizmom, tamo su doživjeli šamare. Zar njima kao ozbiljnim ljudima treba neko sa strane da kaže da budu lojalni državi u kojoj žive”, rekao je Vuković.

Sastanak kod Tadića, kako smatra, nije povezan sa statusom Srba nego sa željom Beograda da utiče ne procese u državama u regionu i dokazuje da dio Srbije na čelu sa predsjednikom ne priznaje crnogorsku nezavisnost.

“Tadić nema legitimitet da poziva ljude iz Crne Gore koji su u njoj nosioci suvereniteta i koji biraju njenu vlast i predsjednika. Tadić nije njihov predsjednik i nema pravo da im sugeriše da budu lojalni državi Crnoj Gori”, smatra Vuković.

Pokazatelj nemoći

On je upitao šta bi se desilo da mađarski predsjednik pozove prvog čovjeka Francuske Nikolasa Sarkozija, koji je porijeklom iz Mađarske, da bude lojalan Fancuskoj.“Pitam se kako bi reagovala Srbija da pozovu njene Albance u Tiranu ili Mađare u Budimpeštu”, rekao je on.

Vuković je ukazao da na sastanak nije pozvan gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković koji je, kako smatra, kao Srbin, najjača politčka figura u okruženju.

"Zašto njega nije pozvao na razgovora da kao predsjednikk Vlade Slovenije bude lojalan toj državi, na šta bi to ličilo", upitao je Vuković.

On je upitao i zašto Tadić nije na sastanak pozvao i pripadnike drugih nacija koji su porijeklom iz Srbije, Albance i Rome koji su pobjegli sa Kosova i koji se nalaze u Crnoj Gori

"Sastanak je samo pokazatelj nemoći Srbije da rješava svoja otvorena pitanja i želje da skrene pažnju na druge stvari i dokaz konfuzije koja je prisutna na politčkoj sceni Srbije”, rekao je Vuković.

Galerija

Bonus video: