DPS može sam u Podgorici i pet gradova, neizvjesno ko će vladati u Plavu

Demokrate i URA prva opoziciona snaga, DF, SDP i Demos pali, Socijaldemokrate porasle
304 pregleda 111 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Zoran Đurić
Ivan Vuković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.05.2018. 05:21h

Demokratska partija socijalista ubjedljivo je pobijedila na jučerašnjim lokalnim izborima, i moći će sama da vlada u Podgorici i još pet gradova a u još tri u koaliciji sa srodnim partijama, pokazale su projekcije posmatrača Centra za monitoring.

Različite predizborne koalicije oko DPS-a osvojile su apsolutnu vlast u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku i Šavniku, u većini popravivši rezultat sa prošlih lokalnih izbora. U Baru, Kolašinu i Golubovcima, gdje je DPS izašao sam na izbore, najvjerovatnije će vladati sklapanjem postizborne koalicije sa svojim tradicionalnim saveznicima.

Rožaje, gdje je partija MIla Đukanovića takođe izašla sa samostalnom listom, jedina je opština u kojoj će DPS biti u opoziciji, dok je u Plavu neizvjesno s tim što je realnije da tamo vlada sa Socijaldemokratama.

Bošnjačka stranka može samostalno da vlada u Rožajama.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić rekao je da je DPS ostvario odlične rezultate u više opština i ocijenio iracionalnim nade opozicije da će pobijediti na izborima u Podgorici.

Opozicija na državnom nivou, izgubila je vlast u Kolašinu nakon samo jednog mandata.

Demokrate Alekse Bećića osvojile su 24 mandata u pet sjevernih opština, a u koaliciji sa Građanskim pokretom URA Dritana Abazovića 40 u pet gradova, uključujući i Podgoricu gdje će biti druga po snazi lista u gradskom parlamentu, a ukupno gledano iz ovih lokalnih izbora izlaze kao najjača opoziciona snaga..

Bečić je saopštio je da je izborni dan protekao u antidemokratskom ambijentu, da se ima utisak da smo u Kambodži ili Somaliji, a ne u zemlji kandidatu za EU.

“Imali smo nastavak cetinjskih akcionih filmova na ulicama Podgorice”, saopštio je Bečić.

On je kazao da je u Podgorici bila najveća apstinencija u nekoliko posljednjih nekoliko izbornih procesa.

“Za apstinenciju su krivi konstantni izborni procesi, a DPS želi da drži Crnu Goru u vanrednom stanju. Imali smo more informacija da je ovog puta bio veći pritisak na zaposlene u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i privatnim preduzećima čiji su vlasnici finansijeri DPS-a i njihovi partneri”, rekao je Bečić.

Po njegovim riječima, apstinirali su i birači jednog dijela opozicije.

“Ne možemo biti zadovoljni onim što je ukupni opozicioni rezultat... Ostaje velik žal”, istakao je Bečić.

On smatra da bi ishod bio drugačiji da su ostali opozicioni subjekti uradili deseti dio onoga što su oni uradili.

Dodao je i da je pitanje za druge zašto su neki prosuli glasove, a neki vodili negativnu kampanju.

“Mi smo uradili ono što je do nas”, rekao je Bečić.

Abazović poručio je da do izbornih pobjeda dovode kriminalci poduprti od strane Demokratske partije socijalista, a ne izborni programi, i da toga građani Crne Gore moraju da budu svjesni.

On kaže da je ponosan na rezultat i da je koalicija “Podgorica za 21. vijek” dobila bitku sa političkom konkurencijom, ali izgubila bitku sa kriminalom.Abazović je poručio da je vrijeme za novu generaciju političara i istakao da su uspjeli da nametnu nove teme u kampanji. “Žao mi je što kolege iz opozicije nisu uspjele da animiraju više svojih birača i ostvare bolji rezultat”, zaključio je Abazović.

Partije Demokratskog fronta, koje su u nekim gradovima izašle na odvojenim listama osvojile su ukupno 58 mandata, što predstavlja pad u odnosu na rezultate sa ranijih lokalnih izbora.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića su u Plavu dobile su najviše glasova i osvojile deset mandata, a u gradovima gdje su nastupile samostalno ukupno 27 mandata.

“Građani su napravili mudre odluke, prepoznali su važnost lokalnih izbora i dali povjerenje ozbiljnim, iskusnim, mudrim i dosljednim ljudima. Ono što smo priželjkivali i sanjali kad smo osnovali partiji – da ćemo imati odbornike u svim lokalnim sredinama – to danas nema niko sem DPS-a i SD-a. To je veliki uspjeh. Na svakom biralištu zabilježili smo sjajne rezultate“, istakao je Brajović.

Prava Crna Gora Marka MIlačića ušla je u danilovgradski pljevaljski i barski parlament, a Ujedinjena Gorana Danilovića imaće odbornika u Bijelom Polju.

Prema projekcijama CEMI-ja koalicija Građanski savez SDP-Demos Ranka Krivokapića i MIodraga Lekića nije ušla u podgorički parlament, ali iz te koalicije i CDT-a tvrde da to još nije definitivno dok se ne prebroje svi glasovi.

Kaalicija neće imati mandat u Golubovcima, SDP je osvojio 12 mandata u šest grdaova gdje je izašao sam a Demos nije ušao u barski parlament, gdje je nastupio samostalno.

Bonus video: