DPS ne da češljanje finansija

Opozicija traži da u tekstu leks specijalisa bude odredba po kojoj će mjesta opozicije u vlasti pripasti predstavnicima onih stranaka koje su 27. januara glasala protiv povjerenja vladi, a ostala strankama koje su je tada podržale
60 pregleda 30 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ranko Krivokapić, Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.04.2016. 11:15h

Vladajući DPS ne želi da dopusti dijelu opozicije sa kojim pregovara o Vladi izbornog povjerenja, da provjerava finansijsko poslovanje institucija u periodu prije nego počne da važi Leks specijalis.

Predlog DPS-a je da opozicija može imati uvid u finansije samo od trenutka ulaska predstavnika opozicije u vlast.

To je međutim opoziciji neprihvatljivo i jedan je od dva problema koji su juče spriječili usaglašanje specijalnog zakona za sprovođenje Sporazuma o uslovima za fer izbore, saznaju “Vijesti” od učesnika jučerašnjih sastanaka.

Drugi suštinski problem je - u čije kvote će upasti Pozitivna Crna Gora.

Opozicija traži da u tekstu leks specijalisa bude odredba po kojoj će mjesta opozicije u vlasti pripasti predstavnicima onih stranaka koje su 27. januara glasala protiv povjerenja vladi, a ostala strankama koje su je tada podržale.

Pozitivna je iz opozicionih klupa glasala za povjerenje vladi.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević je dan ranije na Televiziji Atlas kazao da u vladajućoj partiji smatraju da “Pozitivna pripada opoziciji i da ide sa kvote opozicije”, ali i da se “radi na pronalaženju najboljeg rješenja”.

Lideri SDP-a, URA i Demosa Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević i Miodrag Lekić sa potpredsjednikom Vlade i DPS-a Duškom Markovićem, razriješili su juče ostale tačke koje su ostale sporne na ekspertskom nivou. Marković je tražio vremena za dodatne konsultacije u vrhu stranke o ova dva pitanja, pa će potpisivanje sporazuma i usvajanje zakona biti dodatno odloženo, iako je najavljivano da će to biti najkasnije početkom sljedeće sedmice.

Kako su ranije “Vijesti” objavile, SNP najvjerovatnije neće potpisati Sporazum, ali će u Skupštini podržati leks specijalis. Time bi stranka Srđana Milića osigurala učešće u vladi izbornog povjerenja sa SDP, URA i Demosom.

Zvaničan stav biće utvrđen na današnjoj sjednici Glavnog odbora SNP-a.

Prema predlogu Sporazuma, opozicija bi dobila mjesto potpredjsednika Vlade, ministra rada i socijalnog staranja, unutrašnjih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja i finansija. Opozicija bi dobila i mjesta pomoćnika ministara sa posebnim ovlašćenjima u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu prosvjete.

Oni će dobiti kontrolu na nivou rukovodilaca ili pomoćnika rukovodilaca ili organa upravljanja sa dodatnim ovlašćenjima u 16 institucija kao što su Zavod za zapošljavanje, Fond rada, Fond zdravstva, ZIKS, Direkcija za javne radove, IRF, itd. Spor oko radnog statusa funkcionera opozicije u vlasti, riješen je tako što oni neće imati pravo na platu godinu nakon što napuste funkciju.

Bonus video: