DPS ne odaje ko će umjesto Perovićeve

Bivša predsjednica i Jokić pozvali na raspuštanje kotorske skupštine
2192 pregleda 1 komentar(a)
Avramović i odbornica Bruna Lončarević, Foto: Siniša Luković
Avramović i odbornica Bruna Lončarević, Foto: Siniša Luković

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine opštine Kotor Željko Avramović (DPS) zakazao je za danas u podne sjednicu lokalnog parlamenta, na kojoj će se birati predsjednik nakon što je nova skupštinska većina u hotelskoj sali smijenila Dragicu Perović (DSS).

U sazivu odbornicima nije dostavljen predlog za novog šefa kotorskog parlamenta, a “Vijestima” je u DPS-u nezvanično rečeno da će ga odbornici dobiti na početku sjednice. Dragica Perović ne priznaje odluku nove većine pa, kao i odbornici Demokrata, SNP-a, DF-a najvjerovatnije neće doći na sjednicu.

Avramović je juče gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću (Demokrate) i odbornicima, uputio pozive za sjednicu, na čijem dnevnom redu su i izmjene u sastavu Odbora za izbor i imenovanja.

Vlada je u međuvremenu konstatovala da je sjednica na kojoj je Perović smijenjena održana, ne dovodeći njenu zakonitost u pitanje. Nova lokalna većina je ohrabrena tim stavom u međuvremenu u petak obila pečat na vratima skupštinske sale i ušla u prostorije lokalnog parlamenta. Javnost su obavijestili da tamo nisu pronašli zvanični pečat parlamenta. Jučerašnji poziv za sjednicu je međutim ovjeren njime, a Dragica Perović je objavila da je on bio zaključan: „Kako se taj pečat nalazio u prostorijama SO, u mom kabinetu, zaključan u mom radnom stolu, zajedno sa faksimilom, očigledno je da je isti (Avramović) obio radni sto, u kojem se pored pečata i faksimila nalaze i moje lične stvari”. Odbornički klub DPS-a je u saopštenju Perović optužio da ne da vlast, između ostalog, zbog vsiokih apanaža, prozivajući i da je “vremešna čuvarka rizničarske palate Bizanti”. Ona je istakla da se „bezakonje“ koje se dešava u Kotoru može zaustaviti „raspuštanjem SO i raspisivanjem izbora”. Nadam se da će Vlada postupiti u skladu sa Zakonom i sopstvenom Odlukom o upozorenju Opštini Kotor od 30. maja kako ne bi postala saučesnik”, navela je Perović u saopštenju.

Predsjednik Opštine Kotor prije dva dana pisao je premijeru i vicepremijeru Dušku Markoviću i Zoranu Pažinu, zatraživši takođe skraćenje mandata parlamentu. On je ukazao da je Vlada u 28 dana u istoj pravnoj situaciji donijela dvije dijametralno suprotne odluke i pozvao je da se odredi između politike i poštovanja zakona.

Bonus video: