DPS ne vidi građanske proteste jer "čuva državu"

Marovićeva: Đukanoviću i DPS-u svakako ne odgovara što su protesti građanski, niti mogu biti zadovoljni što hiljade građana svake subote poručuje da je stanje u zemlji nezadovoljavajuće
5982 pregleda 6 komentar(a)
“Vladavina prava nepostojeća, ekonomski parametri sve lošiji”: Sa protesta, Foto: Boris Pejović
“Vladavina prava nepostojeća, ekonomski parametri sve lošiji”: Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2019. 08:17h

Optužbama da opozicija stoji iza građanskih protesta predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pokušava da kompromituje organizatore i optuži ih za antidržavno djelovanje. Đukanović je kazao da se protesti u Podgorici pokušavaju predstaviti kao građanski “iako je jasno da iza njih stoje političke strukture”. Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) optužuje protivnike da rade protiv države jer mu to još donosi političke poene.

“Đukanoviću i DPS-u svakako ne odgovara što su protesti građanski, niti mogu biti zadovoljni što hiljade građana svake subote poručuje da je stanje u zemlji nezadovoljavajuće, vladavina prava nepostojeća, a ekonomski parametri sve lošiji. Oni traže nezavisne institucije, slobodne medije i slobodne izbore. Demokratija podrazumijeva postojanje prostora u okviru kojeg građani mogu slobodno da artikulišu svoje interese. Ne vidim zašto bi to bilo kome smetalo”, kazala je Marovićeva “Vijestima”.

Organizatori protesta “Odupri se - 97.000” traže ostavke državnih zvaničnika i održavanje slobodnih izbora. Hiljade građana svake subote na protestima u Podgorici traže oslobađanje državnih istitucija. Đukanović je tokom predavanja u njemačkom društvu za vanjsku politiku u Berlinu ocijenio da bi bilo prirodno da proteste koje “predvodi opozicija zamijenimo parlamentarnim dijalogom”. On je kazao da je ideja protesta u regionu da se promijeni vlast mimo izbornog procesa.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da predsjednik države pokušava proteste da ugura u okvir podjela kojima godinama krije lošu vladavinu.

“Ne očekujemo od Đukanovića da je razumljivo što građani protestuju protiv tridesetogodišnje vlasti čovjeka koji je sa državne funkcije postao milioner, kao i svi iz njegovog okruženja. Nedopuštanje da se za politku interesuje ili se njom bavi iko osim političkih partija, jeste pokazatelj svijesti koja za posljedicu ima partijski zarobljenu državu, gdje je partija iznad istitucija, a partijska odluka iznad Ustava i zakona”, kazao je Zeković za “VIjesti”.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Filip Adžić tvrdi da Đukanović pokazuje otvoreni strah od građanskog bunta.

“Jasan karakter autokrate i političkog kameleona koji sebe predstavlja kao zaštitnika države, a sve koji drugačije misle kao rušitelje i mrzitelje države, pojačava se kada raste nezadovoljstvo građana politikom koju on personifikuje. Bojanje stvarnosti ne može prekriti njegova nepočinstva”, kazao je Adžić.

Bošković: Protesti utiču na stabilnost regiona

Ministar odbrane Predrag Bošković (DPS) kazao je da je pozadina protesta u regionu nedostatak kvalitetne opozicije koja bi na konstruktivan način mogla da ugrozi vlast.

Bošković je za agenciju Tanjug kazao da protesti utiču na stabilnost regiona.

“Mislim da protesti nijesu put koji će doprinijeti boljoj poziciji regiona, niti stvaranju pozitivnije klime kako bi privlačili što više stranih investicija. Regionu su nasušno potrebni ekonomski rast i razvoj”, kazao je Bošković.

Bonus video: