DPS očekuje bolje odnose sa Srbijom nakon pobjede Nikolića

Krivokapić je rekao da pobjeda Nikolića neće uticati na odnose Podgorice i Beograda jer “ko god bio na vlasti u Srbiji, politika prema Crnoj Gori je konstanta”
75 pregleda 36 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Tomislav Nikolić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2012. 14:12h

Nakon pobjede Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji nema razloga da odnosi između Beograda i Podgorice ne krenu uzlaznom putanjom, smatra većina sagovornika „Vijesti“ iz parlamentarnih stranaka.

Pojašnjavajući da je politika proces, funkcioner DPS-a Miodrag Vuković rekao je da, shodno tome, očekuje poboljšanje odnosa između dvije zemlje.

„I sam je Nikolić rekao da su odnosi Srbije sa Crnom Gorom lošiji, nego Srbije sa Hrvatskom. Ako to on tvrdi, da li treba da ga mi demantujemo“, rekao je Vuković „Vijestima“, podsjećajući da Vlada Crne Gore nijednoj zemlji iz okruženja, osim Srbiji, nije slala demarše zbog politike prema susjedima.

Vuković smatra i da izjave Nikolića nakon pobjede na izbora bude realni optimizam da će do poboljšanja odnosa zaista doći: „Nema razloga da se odnosi u oblastima gdje su bili loše pogoršavaju, nego naprotiv, a gdje su bili dobri da budu bolji“.

Danilović: Zavisi od zadovoljstva građana

Dok iz SNP-a nijesu željeli da komentarišu odnos Nikolića prema Crnoj Gori, Goran Danilović (Nova) uvjeren je da Crna Gora i njena unutrašnja stabilnost „zavise od zadovoljstva, odnosno nezadovoljstva njenih građana“.

„A dobro je da u Srbiji na vlasti imamo ljude koji razumiju naše političke prilike i ljude koji će pomagati, a ne odmagati. Nikolić će sigurno doprinijeti da odnosi budu bolji nego što su bili“, rekao je Danilović, poručujući da Srbi u Crnoj Gori moraju biti vezivno tkivo dobrih odnosa dviju zemalja.

On smatra i da od dijaloga između predstavnika Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori „zavisi naša budućnost“, ističući kako je veoma važan ustavni tretman Srba u Crnoj Gori: „Ako srpski narod ovdje bude zadovoljan statusom u svojoj državi, onda ne treba brinuti o tome kakvi će odnosi biti između dvije zemlje“.

Krivokapić: Politika Srbije prema Crnoj Gori je uvijek ista

Lider PzP-a Nebojša Medojević rekao je da je još rano govoriti o tome kakav će biti odnos Srbije prema Crnoj Gori, nakon pobjede Nikolića: “Tamo tek treba da se formira vlada.

Činjenica je da i Boris Tadić i Nikolić imaju identičnu politiku prema EU i regionalnoj saradnji, tako da treba sačekati formiranje vlade i vidjeti hoće li doći do promjene državne politike prema integracijama. Iz tih činjenica će se iskristalisati poboljšanje odnosa sa Crnom Gorom“.

Nikolić je nakon posjete Đukanoviću u novembru prošle godine rekao da je Crna Gora država sa kojom bi Srbija trebalo najtješnje da sarađuje, dok dvije zemlje ne bi trebalo da su razdvojene zato što se političari ne vole.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić rekao je da pobjeda Nikolića neće uticati na odnose Podgorice i Beograda jer “ko god bio na vlasti u Srbiji, politika prema Crnoj Gori je konstanta”.

Bonus video: