DPS: Odnos prema Petrovićima i Karađorđevićima ne može biti isti

"Ne mogu nikako Petrovići i Karađorđevići, u bilo kom smislu, da se povezuju, i da se na isti način tretira obaveza Crne Gore prema njima", rekao je Vuković
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 12:21h

Odnos Crne Gore prema dinastijama Petrović i Karađorđević ne može se porediti i povezivati, kao ni obaveze države prema njima, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Nove srpske demokratije je saopšteno da Karađorđeviće treba obeštetiti na isti način kao dinastiju Petroviće, odnosno da im treba "vratiti oduzetu imovinu koju su svojevremeno stekli u Crnoj Gori na potpuno legalan način".

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković je kazao da je taj zahtjev vrlo uprošćen i banalizovan, i da se ne mogu "spajati babe i žabe".

"To su potpuno različite stvari. Ne mogu nikako Petrovići i Karađorđevići, u bilo kom smislu, da se povezuju, i da se na isti način tretira obaveza Crne Gore prema njima", smatra on.

Vuković je naglasio da Crna Gora nije vratila imovinu Petrovićima iz, kako je naveo, svima koji se razumiju u pravo, znanih razloga.

"Imovina Petrovića je toliko puta mijenjala svoj pravni status do danas, da bi to bio vrlo komplikovan proces. Uostalom, oni na tome nijesu ni insistirali", pojasnio je on.

Crna Gora izvršila moralnu i političku rehabilitaciju porodice Petrović

Crna Gora je, kako je naveo, izvršila moralnu i političku rehabilitaciju porodice Petrović i Zakonom definisala da mogu da obavljaju određene poslove koji će biti korisni za državu i za građane Crne Gore.

"Dinastija Petrović ima sasvim drugu istorijsku sudbinu: izbačena je iz Crne Gore, nanijeta joj je ogromna nepravda"

On je rekao da se država obavezala da Petrovićima sagradi kuću na Cetinju, da im da stan u Podgorici i da im za poslove Fondacije i protokolarne poslove obezbijedi sprat u Dvorcu kralja Nikole.

"Dinastija Petrović ima sasvim drugu istorijsku sudbinu: izbačena je iz Crne Gore, nanijeta joj je ogromna nepravda. Izbačena je kao legitimna dinastija jedne države koja je nestala nasilnom aneksijom", pojasnio je Vuković.

Prema njegovim riječima, Karađorđevići nijesu imali takvu sudbinu, naprotiv.

"Zahtjev za rehabilitaciju Karađorđevića je vrlo uprošćen, banalizovan – e kad ste to uradili za Petroviće, uradite i za Karađorđeviće"

"Ne vidim da to može da se povezuje sa odnosom koji smo izrazili prema porodici Petrović. To je moralna i politička rehabilitacija, i ne znam iz kojih bi razloga Crna Gora morala da donosi zakon na isti način i prema Karađorđevićima", naveo je on.

Vuković: Dinastija Karađorđević nema imovinu u Crnoj Gori

Vuković je kazao da, prema njegovim saznanjima, dinastija Karađorđević nema imovinu u Crnoj Gori koja se vodi na njeno ime.

"Na kraju krajeva, zašto bi mi bili veći katolici od pape? Karađorđevići su srpska dinastija, i koliko znam Srbija im je dala na korišćenje određene rezidencijalne objekte. Da li im je izvršila pravnu rehabilitaciju u smislu vraćanja imovine koju su posjedovali u Srbiji – nijesam siguran", naveo je on.

Vuković je ocijenio da i Srbija, vjerovatno, ima razloga da to ne uradi, ne da bi kažnjavala dinastiju, nego zato što zakoni to onemogućavaju.

"Zašto bi onda Crna Gora gora to radila? Zahtjev za rehabilitaciju Karađorđevića je vrlo uprošćen, banalizovan – e kad ste to uradili za Petroviće, uradite i za Karađorđeviće! Ne mogu se spajati babe i žabe“, poručio je on.

Bonus video: