DPS osvojio vlast u Danilovgradu

Izborni dan na devet biračkih mjesta na kojima su danas ponovljeni lokalni izbori, protekao je u mirnoj i fer atmosferi, saopšteno je iz opštinskih izbornih komisija
73 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2014. 20:03h

Demokratska partija socijalista je, prema preliminarnim rezultatima, zadržala 17. mandat na skoro svim biračkim mjestima u Danilovgradu.

Socijalistička narodna partija je dobila peti mandat, ali je Demokratski front izgubio jedan mandat (sada ih ima osam).

U Danilovgradu su održani ponovljeni izbori na tri biračka mjesta.

Kolašin: SDP i Pozitivna uzeli mandat DPS-u

Koalicija Evropsko lice Kolašina SDP-Pozitivna osvojila je i treći mandat u Skupštini opštine Kolašin, rezultat je ponovljenog glasanja na biračkom mjestu Đuđevina. Prema preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije, na danas ponovljenim izborima na kojima je od ukupno upisna 93 birača, glasalo njih 77, Evropsko lice Kolašina dobilo je 27, DPS 45, SNP tri, a Grupa građana jedan glas, dok DF nije osvojio nijedan glas.

U SO Kolašin DPS sada ima 10, umjesto 11 odbornika, DF osam, SNP sedam, dok po tri imaju Evropsko lice Kolašina i Grupa građana. Do novog odborničkog mandata ta koalicija je došla jer im je za to na izborima 25. maja ukupno falilo 20 glasova.

Opštinska izborna komisija (OIK) raspisala je ponovne izbore na tom biračkom mjestu broj jer je 25. maja glasanje prekinuto pet sati, a nakon ponovnog otvaranja nije nadoknađeno vrijeme, pa je zatvoreno u 21 sat umjesto u ponoć. Glasanje u Đuđevini je prekinuto, jer je predsjednica biračkog odbora Slobodanke Danilović, član Grupe građana, tadašnjeg koalicionog partnera DPS-a, zaokružila i potpisala birača koji se nije pojavio na biračkom mjestu. Ona je novinarima objasnila da je greškom zaokružila ime glasača, dok je potpis objasnila greškom drugog glasača.

Miran izborni dan

Izborni dan na devet biračkih mjesta na kojima su danas ponovljeni lokalni izbori, protekao je u mirnoj i fer atmosferi, saopšteno je iz opštinskih izbornih komisija.

Na ponovljenim izborima na po tri biračka mjesta u Danilovgradu i Tuzima, dva u Bijelom Polju i jednom u Kolašinu građani su mogli da glasaju od sedam do 20 sati.

Odlukom opštinske izborne komisije (OIK), koju je potvrdila DIK, izbori su ponovljeni na biračkim mjestima Lazine, Gostilje i Kujava u Danilovgradu, koja imaju 750 upisanih birača.

Na tim biračkim mjestima, kako je rečeno "Vijestima" u izbornom štabu DPS-a do 19 sati glasalo je 82 odsto građana.

Predsjednik OIK Danilovgrad, Milisav Nikolić kazao je da OIK ne raspolaže podacima o nepravilnostima koji bi ugrožavali izborni proces.

Sa druge strane, iz MANS- a, čiji posmatrači su pratili izbore u Danilovgradu i Tuzima kazali su da su primijećene određene nepravilnosti.

Iz te NVO saopšteno je da izbori mirno protiču, ali da je bilo nepravilnosti koje su se uglavnom odnosile na glasanje pismom, tajnost glasanja i vođenje evidencije.

Izborna komisija Glavnog grada donijela je odluku o raspisivanju novih izbora za odbornike u Skupštini gradske opštine Tuzi na dva biračka mjesta u Dinoši i jednom u Kocima.

Predsjednik OIK, Srđa Raičević, kazao je da na tim biračkim mjestima, gdje je pravo glasa imalo oko 1.100 birača, izborni dan protekao mirno.

On je dodao da sa biračkih mjesta nije bilo prijava o nepravilnostima.

Ponovljeno je glasanje i u bjelopoljskoj Opštini, na biračkim mjestima u Boljanini i Mioču.

Iz DPS-a je saopšteno da su rezultati ponovljenog glasanja potvrdili izbornu pobjedu te partije od 25. maja.

"Naša partija je zabilježila značajno povećanje izbornog rezultata, i to sa ukupno 154 glasa na ova dva biračka mjesta od 25. maja na 295 glasova osvojenih tokom današnjeg ponovljenog glasanja. To pokazuje jasan stav naših sugrađana kojim su naš rad i našu politiku ocjenili kao veoma uspješne i odgovorne", saopšteno je iz DPS-a.

Bjelopoljska izborana komisija poništila je izbore na tim mjestima na osnovu prigovora Bjelopoljske liste i Bošnjacke demokratske zajednice.

Kako je saopštio predsjednik OIK, Duško Vojinović, u Boljanini je do 18 sati glasalo 58 odsto birača, a u Mioču 65.

Prema njegovim riječima, nije prijavljena nijedna nepravilnost, a izborni dan protiče u fer atmosferi.

U Kolašinu se glasalo na biračkom mjestu u Đuđevini, u Donjoj Morači, gdje je pravo glasa imalo 75 birača.

Predsjednik OIK, Zoran Vlahović, kazao je da izborni dan protiče mirno i da nijesu prijavljene nepravilnosti.

Galerija

Bonus video: