DPS pobijedio u Nikšiću, opozicija tvrdi da je pokradena

Koalicija "Za evropski Nikšić" je po svemu sudeći osvojila 23 mandata, najveći gubitnik je Pozitivna Crna Gora koja će vjerovatno imati 3 mandata
207 pregleda 406 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 22:56h

Koalicija za Evropski Nikšić, na osnovu 94 odsto obrađenog biračkog tijela, osvojila je 52,1 odsto, odnosno 23 odbornička mandata i većinu u nikšićkoj Skupštini, saopšteno je iz te koalicije.Nosilac izborne liste koalicije Za evropski Nikšić Radivoje Nikčević rekao je da je prema tim podacima, Demokratski front (DF) osvojio 30.9 odsto glasova ili 13 mandara.Pozitivna Crna Gora osvojila je 6,6 odsto glasova i u parlamentu će imati dva ili tri odbornika, a Socijalistička narodna partija (SNP) 8,6 odnosno tri ili četiri odbornika.

Nikčević na konferenciji za novinare rekao da je koalicija Za evropski Nikšić postigla rezultat koji je i predviđala."Odnosno povratak svih naših birača čiji su se glasovi u oktobru prelili Pozitivnoj Crnoj Gori. Ovim rezultatom ostvarili smo projekciju kao na državnom nivou", rekao je Nikčević.

Đukanović: Pokradeni smo

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta kazao je da ta koalicija najmanje jedan mandat više u odnosu na prethodne izbore, a prema istim procjenama Pozitivna Crna Gora je osvojila 2 ili 3 mandata, a SNP 3 ili 4 mandata.

Đukanović je kazao da je za poraz opozicije kriva izborna krađa, jer je od 11. do 26. februara izbrisano hiljadu, a upisano 600 novih birača.

Koalicija Za evropski Nikšić, osvojila je većina na lokalnim izborima u tom gradu nezakonitim radnjama, ocijenio je nosilac izborne liste Demokratskog fronta Janko Vučinić.

„U izbornu trku ušli smo na pošten način i Demokratski front pokazao je svoju jačinu. Pojačali smo izborni rezultat u odnosu na oktobarske izbore“, ocijenio je Vučinić.Komentarišući ostvareni rezultat i pobjedu Koalicije za evropski Nikšić – Milo Đukanović, kazao je da „Demokratska partija socijalista ne bi bio to što jeste da ne služi svim sredstvima“.„Na osnovu tih nezakonitih radnji DPS je izgleda ostvario većinu u nikšićkoj Skupštini. Razočarava što izbori više nijesu način na koji se može iskazati izborna volja građana i smatram da treba tražiti druge metode da se pokaže prava volja birača“, rekao je Vučinić.

Radivoje Nikčević je ranije kazao da na osnovu 70% obrađenog materijala koalicija "Za evropski Nikšić" ima 23 mandata što je 3 više u odnosu na oktobarske izbore.

Nosilac liste Pozitivne Crne Gore, koja je po svemu sudeći najveći gubitnik na ovim izborima, Ivan Radojičić je kazao da je "rezultat častan u svakom smislu", jer su oni ušli u izbore fer metodom i da ne može čestitati pobjedniku jer utakmica nije bila fer.

Šef nikšićkog DPS-a Radivoje Nikčević kazao je ranije za RTCG da nakon 30% obrađenih podataka njihovog izbornog štaba koalicija "Za evropski Nikšić" ima 57.1 % glasova, Demokratski front 29.6%, Socijalistična narodna partija 7%, a Pozitivna Crna Gora 5.4% glasova.

Nosilac liste Demokratskog fronta u Nikšiću Janko Vučinić kazao je da je prema njihovim procjenama koalicija "Za evropski Nikšić" osvojila apsolutnu većinu.

Podsjećamo, na izborima u oktobru je koalicija "Za evropski Nikšić" osvojila 43.6% glasova, Demokratski front 27.98% glasova, Pozitivna 10.9%, a SNP 9.5% glasova.

Glasalo 70 odsto

Izbori za lokalni parlamenti u Nikšiću održani su danas, a građani su mogli da glasaju od sedam do 20 sati. Do 20 časova je glasalo oko 70 odsto birača.

Pravo glasa u Nikšiću ima 57.349 birača, koji su se mogli izjasniti na 133 biračka mjesta.

"Jutros u sedam sati su otvorena sva biračka mjesta i za sada sve ide kako treba. Izlaznost je veća u gradu nego u seoskim područjima. Do sada nije bilo nikakvih primjedbi”, kazao je “Vijestima” predsjenik Izborne komisije Srđan Spaić.

Do 10 časova izlaznost je bila 14 odsto, do 12 sati svoje biračko pravo iskoristilo je 29 odsto građana a do 15 časova glasalo je 46,5 odsto Nikšićana sa pravom glasa.

Srđan Spaić je kazao da je dosadašnja izlaznost od 54 odsto uobičajena.

U oktobru je izlaznost bila nešto iznad 70 odsto a tada je, u odnosu na ove izbore, bilo 13 glasača više na spisku.

Prva na listi je Koalicija Za evropski Nikšić – Milo Đukanović, koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija.

Drug je Demokratski front, dok je Pozitivna Crna Gora na trećem mjestu. Na četvrtom mjestu je Narodna stranka dr Zoran Mrkić, petom Otadžbinska srpska stranka dr Aleksandar Stamatović, dok je Socijalistička narodna partija dr Dragutin Bata Raičević – I riječ i djelo šesta.

Na posljednjem sedmom mjestu je Stranka srpskih radikala – Radikalno zna se.

Galerija

Bonus video: