DPS porasla, ali nedovoljno za vlast u Herceg Novom

DPS je u HN osvojila tri mandata više nego 2008. godine, dok su SDP, PzP i SNP ostale na istom broju odbornika
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2012. 22:21h

Lokalni izbori u Herceg Novom i Tivtu nijesu donijeli značajnije novine - u najvećem bokeškom gradu DPS je pretekao SNP po broju glasova, ali će Milićeva stranka moći da zadrži vlast u koaliciji sa PzP-om i manjim prosrpskim strankama. Tivtom mogu ponovo upravljati DPS, SDP i Hrvatska građanska inicijativa, mada DPS i SDP sami imaju većinu.

Očekuje se da u Herceg Novom SNP sa 12 odborničkih mandata formira vlast sa PzP-om (2 mandata), Novom srpskom demokratijom (3), i po jednim odbornikom Nezavisne novske liste i Srpske koalicije, koju čine NS i radikali.

Noslilac liste SNP-a u Novom Obrad Gojković istakao je da njegova partija ima šansu da u koaliciji sa ostalim partijama ima 19 mjesta u lokalnom parlamentu: “Imamo mogućnost da i dalje Herceg Novi ostane ono što je bio. Ovo je glas naroda i on se mora poštovati”.

Podsjećajući da je njegova stranka pojedinačno najjača u Novom, nosilac liste DPS-a Zoran Bošnjak ocijenio je da je rano govoriti o formiranju vlasti, poručujući da je DPS otvoren za saradnju sa strankama koje žele gradu prosperitet.

U Tivtu je PzP najviše pao - sa tri na jedan mandat u lokalnom parlamentu

Cenzus u Herceg Novom nijesu prešle Srpska lista Dobrila Dedeića, Kadićeva DSS, Otadžbinska srpska stranka i Demokratski centar Boke.

U toj opštini bi moglo da se desi iznenađenje, jedino ako DPS na svoju i stranu SDP-a prevede Srpsku koaliciju i Novsku listu, što za sada ne djeluje realno.

U Tivtu pao PzP, porastao SDP

U Tivtu je DPS ostao na istom - 12 odborničkih mjesta, SDP je sa četiri skočio na pet mjesta, a HGI sa tri na četiri. U toj opštini je SNP sa dva došao na četiri odbornika, dok je Nova, koja je i u Tivtu na prošlim izborima bila vodeća članica Srpske liste, sa pet pala na tri odbornička mjesta.

PzP je najviše pao - sa tri na jedan mandat u lokalnom parlamentu. Kadićev DSS, udružen sa radikalima, stekao je dva odbornička mjesta. DSS je sam prošlog puta imao jednog odbornika.

Liberalna partija, koja je nastupila u okviru Liberalno-građanske alternative (LIGA), ostala je na jednom mandatu, dok je Narodna stranka pala ispod cenzusa, a do sada je imala jednog odbornika. Osim NS, cenzus, koji je bio oko 200 glasova, nije dostigla ni Stranka penzionera.

DPS je u Tivtu izgubio 200 glasova, dok je SDP porastao upravo za toliko. Za 200 glasova je porastao i SNP. S druge strane, PzP je izgubio skoro 400 glasova, a NS oko 150.

Galerija

Bonus video: