DPS traži produženje roka za reformu do 15. novembra, a DF tehničku vladu

Članovi DF-a su negodovali što nisu upoznati sa izmjenama amandmana
4584 pregleda 10 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Filip Roganović
Sa sjednice Odbora, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 31.07.2019. 19:33h

Članovi Odbora za politički sistem iz redova DPS-a su predložili amandamane kojima se traži da se rok za reformu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra.

Demokratski front, predložio je amandman prema kojem će za nadgledanje implementacije zakona biti zadužena tehnička vlada.

Članovi tog političkog saveza, na sjednici Odbora za politički sistem, negodovali su jer, kako su kazali, nisu upoznati sa izmjenama amandmana.

Slaven Radunović je kazao da nije jasno ko predlaže amandmane navodeći da ih je predložio DPS.

"Mi smo članovi odbora i moramo znati šta ste mijenjali. Ne mogu da pratim kad ne vidim amandmane", kazao je on.

Radunović je pitao ko predlaže amandmane, ali je predsjednik Odbora Željko Aprcović rekao da to rade članovi odbora iz vladajuće koalicije.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović je rekao da će podržati samo taj amandman jer se odnosi na njegov predlog.

U amandmanima odbora se, između ostalog, traži i da se se radno tijelo zove Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, da se implementiraju sve odluke OEBS-a, da odobrava Predlog zakona o medijima, odobrava i predlaže Zakon o RTCG i izbor članova Savjeta Javnog servisa...

Amandmani predviđaju i da se odluke u odboru donose tročetvrtinskom podrškom, da se definiše nezavisno nadzorno tijelo koje će pratiti implementaciju.

Obrazlažući amandman DF-a o tehničkoj vladi, Slaven Radunović je kazao da time pokazuju zahtjev ostatka opozicije koja je potpisala Sporazum o budućnosti.

"Tehnička vlada je elementarni uslov za stvaranje ambjenta koji bi doveo do fer izbora. Ako tehnička vlada to ne bude nadgledala neće se ništa novo desiti i nećemo imati bolje izborne uslove. Ako ne bude tehničke vlade odbor nije morao biti ni formiran", kazao je Radunović.

Andrija Nikolić (DPS) je kazao da se sporazumom trazi da u Vladu uđe opozicija koja je izgubila na izborima i NVO koje nisu učestvovale na izborima.

"Nema vlasti koja ne proizilazi iz volje građana ostvarene na izborima. Zato je ovaj zahtjev ustavno neutemeljen", rekao je on.

Većina članova Odbora je odbila amandmane DF-a.

Demokratska partija socijalista (DPS) predložila je umjesto Demokrata amandmane na odluku u Odboru za izborne reforme, saznaju "Vijesti".

To je ranije dogovoreno nakon što predstavnici Demokrata nisu došli na sjednicu Odbora za politički sistem da obrazlože svoje amandmane.

Dogovor je uslijedio nakon što je šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i danas bio u Skupštini Crne Gore.

Demokrate podržale amandman DF-a

Demokrate podržavaju amandman Demokratskog fronta kojim se traži da izborni proces nadgleda tehnička Vlada, saopšteno je iz te stranke.

Demokrate insistiraju da se zbog stvaranja ambijenta za prve fer, slobodne i poštene izbore prihvati amandman DF-a, kako bi se lakše implementirao Sporazum za budućnost, kojeg su potpisali 39 poslanika opozicije.

Bonus video: