DPS predložio zakon: Cetinje da dobija do devet odsto iz kapitalnog budžeta godišnje

Ocjenjuje se da je zbog značaja i važnosti Cetinja u crnogorskoj istoriji neophodno da se njegova statusna pozicija dodatno ojača
75 pregleda 22 komentar(a)
Cetinje, Foto: Facebook
Cetinje, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.07.2014. 11:50h

Cetinje bi trebalo da dobija do devet odsto iz kapitalnog budžeta godišnje za razvoj tog grada, predviđeno je zakonom o Prijestonici, koji su predložili poslanici Demokratske partije socijalista.

Ocjenjuje se da je zbog značaja i važnosti Cetinja u crnogorskoj istoriji neophodno da se njegova statusna pozicija u sistemu države dodatno ojača.

"To se može postići jasnim deftnisanjem državno -pravnog položaja Prijestonice, njenog funkcionalnog statusa, normativnim redefinisanjem strukture i uloge Senata, jačanjem uloge gradonačelnika u aktivnostima Vlade, većim stepenom decentralizacije poslova koji su od neposrednog interesa za građane", kaže se u predloženom zakonu.

Podsjeća se da je Cetinje bilo nosilac aktivnosti u oblasti prosvjete i nauke, čime se ukazuje potreba za njegovim dodatnim jačanjem kao naučnog centra Crne Gore.

"Zato je i predviđeno i preseljenje institucija iz oblasti nauke", kaže se u zakonu koji su predložili Miodrag Vuković, Žana Filipović, Branka Tanasijević i Predrag Sekulić, a koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Kako se navodi, u Prijestonici je rezidencija Predsjednika Cme Gore, sjedište Ustavnog suda, ministarstava vanjskih poslova, nauke i kulture, Univerziteta umjetnosti, Istorijskog i Instituta za crnogorski jezik i književnost, Matice cmogorske i drugih institucija.

Radi bezbjeđenja fmansijskih sredstava za razvojne aktivnosti Prijestonice, zakonom je predloženo formiranje namjenskog fonda - Fonda za razvoj, u kojem bi se prikupljao novac za razvojne aktivnosti grada.

Predviđeno je da se Univerzitet umjetnosti formira u roku od pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Novim zakonom se redefiniše struktura i uloga Senata Prijestonice. Predloženo je članovi Senata budu predstavnici najviših državnih i lokalnih organa, akademskih institucija, nacionalnih asocijacija lokalnih samouprava, građana i civilnog sektora Cetinja.

Radi bezbjeđenja fmansijskih sredstava za razvojne aktivnosti Prijestonice, zakonom je predloženo formiranje namjenskog fonda - Fonda za razvoj, u kojem bi se prikupljao novac za razvojne aktivnosti grada.

"Sredstva Fonda formirala bi se dominantno iz kapitalnog budžeta Crne Gore, u visini koja je do devet odsto njegove projektovane vrijednosti za svaku godinu, počev od budžeta za 2015. godinu", kaže se u predloženom zakonu.

Bonus video: