DPS: SDP nas ponižava, prekidamo pregovore u ostalim opštinama

DPS izražava čuđenje mogućnošću da SDP, najavljenim sporazumom sa opozicionim partijama, pristaje da postane izvršni organ DF i SNP
60 pregleda 81 komentar(a)
DPS, Foto: Arhiva Vijesti
DPS, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.07.2014. 19:39h

Na sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS), kojom je predsjedvao predsjednik partije Milo Đukanović, razmatrana su pitanja u vezi konstituisanja lokalnih vlasti u pojedinim opštinama nakon lokalnih izbora održanih 25. maja 2014.godine.

"Nepodijeljeno mišljenje rukovodstva DPS je da ponuda Socijaldemokratske partije (SDP) da se većina u Podgorici konstituiše podrškom manjinskoj vlasti nije samo ponižavajuća za DPS, već za sve građane Glavnog grada i demokratiju u Crnoj Gori. Naša spremnost da uvažimo i prihvatimo stavove manjih koalicionih partnera je potvrđena kroz našu ukupnu saradnju, ali je nedopustivo da naša lista koja u mandatima u Podgorici ima podršku veću od 49%, pristane na bilo čiju ucjenu, pa ni partije koja u lokalnom parlamentu broji jedva više od 3% predstavnika građana, tj. dva odbornika", ističe se u saopštenju DPS.

"SDP postaje izvršni organ DF i SNP"

DPS izražava čuđenje mogućnošću da SDP, najavljenim sporazumom sa opozicionim partijama, pristaje da postane izvršni organ Demokratskom frontu (DF) i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

"Građanima Podgorice i Crne Gore je više nego jasno da, na ovaj način, SDP neće dobiti podršku za manjinsku vlast, nego DF većinsko upravljanje Podgoricom. Polazeći od činjenice da su pregovarački timovi DPS i SDP, u dosadašnjem radu, utvrdili političke principe na temelju kojih je trebalo da zajedno konstituišemo vlasti u nekoliko crnogorskih opština, a koji su podrazumijevali dosljednu i iskrenu privrženost: državno-pravnom statusu Crne Gore, zaštiti ustavom određenih državnih simbola, afirmaciji službenog crnogorskog jezika, kao i punoj opredijeljenosti evropskim i NATO integracijama, a imajući u vidu najavljenu spremnost da u Podgorici SDP radi na sporazumu sa političkim strankama koje su neskriveno protiv tih principa, Predsjedništvo DPS-a je donijelo odluku da u koordinaciji sa opštinskim odborima u Baru, Pljevljima i Bijelom Polju zaustavi pregovore sa Socijaldemokratskom partijom o formiranju vlasti u tim sredinama", saopšteno je iz DPS.

Moguće stvaranje nove većine u Herceg Novom

Predsjedništvo ove partije je analiziralo i političku situaciju u Herceg Novom.

"Na posljednjim lokalnim izborima, bez obzira što su vlast konstituisali naši politički rivali, DPS je ostvarila pobjedu osvojivši najveći broj mandata, čime su joj građani povjerili odgovornost. Uzimajući u obzir da u Herceg Novom nema odgovorne funkcije koja nije u v.d. stanju, da se ne održavaju sjednice gradskog parlamenta, da brojne razvojne šanse čekaju realizaciju i da je u vladajućoj strukturi došlo do nepomirljivih razlika i nemogućnosti funkcionisanja lokalne samouprave i grada u cjelini, Predsjedništvo će tražiti dalja pravno-politička tumačenja u vezi mogućnosti stvaranja nove većine na osnovu prijedloga Opštinskog odbora DPS Herceg Novi, u cilju zakonitog funkcionisanja opštinske uprave", kaže se u saopštenju DPS.

Bonus video: