DPS: SDP nije imao prigovora na zajedničke pobjede

DPS je SDP-u preporučio da "prije nego što počne još dublje da upada u paranoične teorije zavjere o podzemljima, najbolje bilo da se vrati na početne lekcije iz predmeta politički sistemi, na bilo kom fakultetu u zemlji ili inostranstvu."
8 komentar(a)
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.05.2016. 12:54h

Opozicija u vlasti je najpristojniji naziv za Socijaldemokratsku partiju, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista.

"Sasvim je razumljivo pripravno stanje u SDP-u ovih dana u kome, pod komandom bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, samo čekaju bilo kakvu rečenicu iz DPS-a da krenu u ispunjavanje zadate dnevne kvote saopštenja. Razumljiva je i panika u SDP-u, jer poslije punih 18 godina u vlasti ovih dana gube i posljednju stolicu, onu u Skupštini, za koju se tako grčevito već mjesecima drži Krivokapić, u nadi da će na tom mjestu dočekati 21. maj 2016. Da ih podsjetimo, dok su sve ostale partije manje ili više doprinosile kreiranju i potpisivanju Sporazuma, jedino njihov partijski predsjednik i bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić nije ispunio svoju javno datu riječ da njegova pozicija neće biti prepreka realizaciji Sporazuma, te da je to „istog trena završeno“, koju su 19. i 20. februara ove godine prenijeli svi crnogorski mediji. Tri mjeseca kasnije bi bilo korisno za ukupnu crnogorsku javnost da SDP objasni razloge zbog kojih je njihov predsjednik još uvijek u specijalno pravljenoj najvisočijoj skupštinskoj stolici", navodi se u saopštenju DPS-a.

DPS je SDP-u preporučio da "prije nego što počne još dublje da upada u paranoične teorije zavjere o podzemljima, najbolje bilo da se vrati na početne lekcije iz predmeta politički sistemi, na bilo kom fakultetu u zemlji ili inostranstvu."

"Tu će naći precizna objašnjenja što je vlast, ko je i na koji način formira, kako funkcioniše. Pošto ni u političkoj teoriji, još manje u praksi, nije zabilježen slučaj poput SDP-a – da tri godine sjede u vlasti, a čine sve da tu vlast sruše – naravno da je za takvo ponašanje morao biti smišljen novi naziv, a „opozicija u vlasti“ je najpristojnije moguće rješenje za ovakav slučaj. Uostalom, što ono precizno bješe „viseća Vlada“ u interpretaciji bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića? Kada je riječ o pobjedama DPS, ne sjećamo se da je tokom proteklih 18 godina, a bilo je mnogo izbora, SDP imala bilo kakav prigovor na njih. Uz mogućnost da smo nešto propustili, molimo SDP da podsjeti i nas i javnost kada su se, kome, zbog čega i na koji način požalili na rezultat i legitimitet bilo kojih izbora od 1997. godine do danas. Na kraju, što se partnera DPS-a tiče, posebno onih na međunarodnom planu, nadamo se da niko razuman u SDP-u ne misli da ćemo njih pitati za savjet i dozvolu. Što se tiče saradnje DPS sa Jedinstvenom Rusijom, koju nam SDP ne znamo s kojom namjerom spočitava u posljednje vrijeme, ne razumijemo zašto im to sada smeta, a nije im smetalo svih ovih godina dok smo bili koalicioni partneri u vlasti. Smeta li im to što nijesmo prihvatili novi prijedog JR za saradnju, a ne usuđuju se da kritikuju Lovćensku deklaraciju, njihovih novih partnera u opoziciji, koja je takva da je blagoslovio mitropolit Amfilohije", zaključuju iz DPS.

Bonus video: