DPS - SDP: Pare koče dogovor

Iako iz Vlade tvrde da je do odlaganja usvajanja predloga budžeta došlo zbog tehničke dorade, problem je što budžetske jedinice traže više sredstava nego što je to moguće obezbijediti iz prihoda
86 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.11.2014. 07:47h

Rasprava o predlogu budžeta za narednu godinu bacila je u drugi plan dogovor o aneksu sporazuma između Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP). Zbog toga aneks sporazuma za koji u DPS-u tvrde da učvršćuje koaliciju, a u SDP-u govore o remodeliranju odnosa, najvjerovatnije neće biti potpisan prije usvajanja predloga budžeta o kojem je jučerašnja rasprava na Vladi odložena za ponedjeljak, saznaju “Vijesti”.

Iako iz Vlade tvrde da je do odlaganja usvajanja predloga budžeta došlo zbog tehničke dorade, problem je što budžetske jedinice traže više sredstava nego što je to moguće obezbijediti iz prihoda. Osim toga, SDP ima rezervu prema predlogu Ministarstva poljoprivrede Predraga Ivanovića da država preuzme garancije za 50 miliona dolara kredita za poljoprivredu iz Fonda Abu Dabi koji bi bili na raspolaganju IRF, kao i prema određenim predlozima Branimira Gvozdenovića vrijednim nešto preko četiri miliona eura.

Na drugoj strani, Raško Konjević traži više nova za policiju uz obrazloženje da je to potrebno zbog ispunjavanja AP za poglavlje 24.

Iako je lider SDP-a Ranko Krivokapić najavljivao potpisivanje aneksa sporazuma za kraj oktobra, politički direktor DPS-a Tarzan Milošević nedavno je nagovijestio da dogovor između dvije partije nije izvjestan jer postoje različiti pogledi u ekonomskom dijelu.

Prema informacijama “Vijesti“ SDP insistira da u fokusu aneksa sporazuma bude vladavina prava, jer će naredna godina biti presudna za Crnu Goru u pregovorima sa EU i dobijanje pozivnice u NATO. Tako, prema informacijama “Vijesti”, SDP traži da u aneks uđe obaveza da najveći državni funkcioneri u javnim nastupima potenciraju značaj borbe protiv kriminala i korupcije, kao i da se aneks oslanja na preporuke EK.

S druge strane, u DPS su saglasni da treba raditi na vladavini prava, ali insistiraju da fokus sporazuma bude na ekonomskim pitanjima, među kojima, nije do kraja zatvoren spor oko Kraljičine plaže i zakupa Svetog Stefana. Izvor “Vijesti” navodi i da koalicioni partneri nijesu razgovarali oko kadrovskih rješenja u Vladi, navodeći da će se to pitanje naknadno rješavati.

Bonus video: