DPS se ne odriče sumnjivih izvora

3 komentar(a)
Radna grupa za izradu Zakona o finansiranju partija, Foto: Boris Pejović
Radna grupa za izradu Zakona o finansiranju partija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2014. 20:51h

DPS nije spreman da se odrekne dijela prihoda od članarine koja se njenim članovima, zaposlenima u državnim organima, automatski odbija od zarade.

Oni su na sjednici Radne grupe za izradu Zakona o finansiranju partija odbacili amandman MANS-a koji to propisuje, saznaju "Vijesti”.

U njemu se navodi da “je zabranjeno plaćanje članarine partijama kroz oduzimanje novca preko računovodstava državnih organa, uprave, fondova... i privrednih društava čiji je osnivač ili djelimični vlasnik država”.

MANS, čiji je predstavnik u Radnoj grupi Vuk Maraš, smatra da treba zabraniti “partijski porez” jer se na taj način novac iz državne kase direktno preliva partiji. Time se, tvrde, vrši pritisak na pojedince da u zamjenu za određenu poziciju plaćaju članarinu.

Prema podacima Izvještaja o reviziji finansija DPS za 2013., devet odsto prihoda je od članarine. Na taj način partija je lani prikupila 169 hiljada eura.

Radna grupa stigla je do dijela koji se tiče zabrane ograničenja kod finansiranja tokom izborne kampanje, potvrdila je “Vijestima” predsjednica Draginja Vuksanović, navodeći da su to za sada najspornija pitanja.

Paze na nevinost

MANS-ov predlog da se osumnjičenima za organizovani kriminal i korupciju zabrane donacje partijama nije naišao na razumijevanje DPS-SDP sa objašnjenjem da je to kršenje prezumpcije nevinosti. MANS je u obrazloženju, međutim, naveo da bi oni koji su pod istragom kasnije, kroz partije, pokušali da utiču na ishod sudskog postupka. Maraš je na sjednici rekao da po toj logici MUP najviše krši prezumpciju nevinosti.

Bonus video: