DPS se vraća u ulcinjsku vlast?

“ Lift u Starom gradu i lično obećanje predsjednika opštine investitoru da će podržati projekat za Forcu je velika prepreka”
17 komentar(a)
Fatmir Đeka, Ljoro Nrekić
Fatmir Đeka, Ljoro Nrekić
Ažurirano: 15.11.2015. 20:09h

Prekompozicijom u lokalnom parlamentu, ulcinjski DPS mogao bi vrlo brzo postati dio lokalne vlasti, potvrdio je Vijestima predsjednik DPS-a u Ulcinju Ljoro Nrekić.

“Sada kada su koalicioni partneri u zoni javne svađe, DPS vidi šansu da kao najjača partija sa devet odbornika, preuzme odgovornost za budućnost grada”, rekao je on povodom neslaganja unutar vladajuće koalicije, koju čine Forca, grupa stranaka okupljenih oko Demokratske partije Fatmira Đeke i dva odbornika URA.

Nrekić je izbjegao da komentariše špekulacije da je DPS za koalicionog partnera već izabrao Forcu Nazifa Cungua i da je o tome nedavno bilo govora sa jednim od potpredsjednika na državnom nivou. DPS i Forca, koja ima osam odbornika, sami mogu formirati vlast jer opštinska Skupština broji 33 odbornika.

Lokalna vlast, gotovo od samog formiranja nakon izbora u januaru prošle godine, ima probleme u funkcionisanju. Krhka većina od 17 odbornika sastaje se sve rjeđe, a nedostatak kvalitetne komunikacije prelio se na polje sve učestalijih medijskih prepiski i ličnih animoziteta. Do kulminacija sukoba došlo je prije nekoliko mjeseci kada su Cungu i odbornik Force Genci Nimanbegu javno saopštili da će Đeki uskratiti podršku ukoliko prođe urbanističko-arhitektonsko rješenje za Pristan, kojim je planiran lift na zidinama Starog grada.

Đeka je poništio odluku desetočlane komisije, kojom je predsjedavao, ali je nadležni sud poništio njegovo rješenje. On je nedavno dobio pozitivno mišljenje Minstarstva finansija na sanacioni plan koji predviđa zaduženje od 5,5 miliona eura za prevazilaženje teškog stanja u Opštini, uslovljenog čestim blokadama računa zbog pravosnažno izgubljenih presuda i rješavanja problema viška zaposlenih. Na njegov apel preko medija za konsenzus povodom toga, iz Force su ga, takođe preko medija, pitali o čemu se radi i gdje je rebalans budžeta.

Đeka je poništio odluku desetočlane komisije, kojom je predsjedavao, ali je nadležni sud poništio njegovo rješenje

“Evidentno je da lokalna samouprava ne funkcioniše već duže, što ima za posljedicu stagnaciju razvoja opštine”, kazao je Nrekić. On je ocijenio da je lokalna vlast od početka bila formirana vještački samo iz hira prema DPS-u.

“Oni su i tada bili dijametralno različiti ali jaz između njih u međuvremenu je postao još veći. Zato je neodrživ ovakav sistem funkcionisanja i DPS sada ima priliku da opet bude dio vlasti ali pod uslovom da se obavežemo da uradimo ono što nije ova koalicija do sada”, kazao je Nrekić.

On je kazao će DPS podržati sanacioni plan kako bi Opština konsolidovala finansije.

Fatmir Đeka je kazao da partije koje su u koaliciji moraju sarađivati radi građana, donositi zajedničke odluke i posjedovati mehanizme za prevazilaženje razlika.

“Ja i moji saradnici nikom nijesmo uputili teške riječi, posebno ne koalicionim partnerima. Međutim, sa njihove strane bilo je širenja neistina i poluistina”, naglasio je Đeka, ocijenivši da ukoliko postoje iskrene namjere, koalicija može opstati, ali ne i na silu.

Nazif Cungu je priznao da je u postojećoj konstelaciji snaga unutar koalicije, veoma upitna podrška odbornika Force. “Đeka nije odavno sazvao sastanak,” zamjerio je on, navodeći da nastavak održivih razvojnih projekata i zaštita spomenika kulture donosi opstanak koaliciji. ”Planirana izgradnja lifta u Starom Gradu na pogrešnoj lokaciji i lično obećanje predsjednika Opštine investitoru da će podržati projekat bez obzira na stav najmejrodavnijh svjetskih eksperata koji daju mišljenje za ulazak u Unesko, za odbornike Force je velika prepreka za nastavak podrške”, ocijenio je Cungu. S. ADROVIĆ

Đeka: Nijesu isključeni ni izbori

Fatmir Đeka nije isključio mogućnost prekompozicije lokalne vlasti u Opštini Ulcinj, ali ni raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. “Moramo se navići da je u višepartijskom sistemu moguće sve, baš kao i vanredni izbori koji su neminovni ukoliko duže stvari ne idu željenim tokom”, kazao je on.

On tvrdi da su ih sadašnji koalicioni partneri javno kritikovali i ”širili neistine i poluistina” u medijima. “To nas ne brine, jer svi imaju pravo da iskažu slobodno svoje stavove o određenim pitanjima”, naglasio je Đeka.

Cungu predložio plan za Pristan

Kada je u pitanju spor oko lifta u Starom gradu, Đeka je kazao da je lokalna vlast radila po usvojenom planu za Pristan, koji je Cungu predložio Skupštini.

“Decidno je precizirano da će se tačno mjesto za lift odlučiti kroz konkursno rješenje, što smo i uradili i to vrlo transparentno. To što rješenje ne ide nekom u prilog, nijesmo mi krivi, ali čak i oko tog pitanja može se postići konsenzus i naći zajednički jezik”, kazao je Đeka “Vijestima”.

Bonus video: