DPS spreman na razgovore sa DF-om o izbornim zakonima

"Predsjedništvo DPS-a je izrazilo nadu da će u nastavku razgovora biti stvorene sve pretpostavke za punu potvrdu afirmativne akcije na lokalnom nivou"
13 komentar(a)
Skupština, DPS, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština, DPS, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2014. 22:29h

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) je ocijenilo pozitivnim spremnost Demokratskog fronta (DF) da se u najkraćem roku nastave razgovori u parlamentu o razlozima zbog kojih nijesu usvojene izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, saopšteno je večeras iz vladajuće partije.

"Princip afirmativne akcije na lokalnom nivou, u skladu sa Ustavom Crne Gore, štiti prava manjina i bio je jedan od odlučujućih argumenata za odnos DPS-a prema predloženom zakonu", navodi se u saopštenju DPS-a.

Predsjedništvo je, kako se dodaje, zaključilo da je odgovornim insistiranjem na ustavnosti predloženih zakonskih rješenja, DPS potvrdila najviši nivo odgovornosti za ukupnu pravnu i političku stabilnost u Crnoj Gori.

"Istvoremeno, Predsjedništvo je izrazilo nadu da će u nastavku razgovora biti stvorene sve pretpostavke za punu potvrdu afirmativne akcije na lokalnom nivou, u skladu sa podnijetim amandmanima koji se odnose na to pitanje, čime bi bili stvoreni uslovi da DPS na odgovarajući način doprinese usvajanju pomenutog zakona", zaključeno je u saopštenju.

Ranije danas, predsjedništvo DF-a odlučilo je da u potpunosti bojkotuje Skupštinu Crnu Goru, zbog toga što DPS i manjinske partije nijesu podržali izmjene izbornog zakona. Oni traže i da se što prije nastave razgovori na nivou Kolegijuma predsjednika Skupštine, kako bi se riješila politička kriza.

Bonus video: