DPS: Stanković da se izjasni o Jokiću

"Imajući u vidu vaše nadležnosti, tražim da informišete crnogorsku javnost da li je tužilaštvo preduzelo zakonom predviđene radnje zbog postojanja osnovane sumnje da Jokić u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru, na kojima je bio nosilac liste Demokratske Crne Gore, 16. oktobra 2016. godine bio državljanin Srbije, čime je, kako se osnovano sumnja, prekršio član dva Zakona o izboru odbornika i poslanika"
24 komentar(a)
Danijel Živković, Foto: Screenshot (YouTube)
Danijel Živković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.08.2017. 11:25h

Demokratska partija socijalista (DPS) zatražila je od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da saopšti javnosti da li je predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić, u vrijeme održavanja lokalnih izbora bio državljanin Srbije.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je, u otvorenom pismu Stankoviću, zatražio informacija o preduzetim radnjama u "slučaju Jokić" koji je, kako je naveo, posljednjih dana pod velikim interesovanjem javnosti.

"Imajući u vidu vaše nadležnosti, tražim da informišete crnogorsku javnost da li je tužilaštvo preduzelo zakonom predviđene radnje zbog postojanja osnovane sumnje da Jokić u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru, na kojima je bio nosilac liste Demokratske Crne Gore, 16. oktobra 2016. godine bio državljanin Srbije, čime je, kako se osnovano sumnja, prekršio član dva Zakona o izboru odbornika i poslanika", naveo je Živković.

On je podsjetio da se u članu dva tog Zakona navodi, između ostalog, da "odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani za odbornika i poslanika imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo".

Živković je kazao da je Stanković u više javnih nastupa istakao da je Tužilaštvo dužno da provjeri sve medijske navode iz kojih proizilazi potencijalno postojanje krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

"Shodno tome, podsjećamo Vas da su, prema navodima i dokumentima objavljenim u medijima, građani Kotora i cjelokupna javnost bili obmanuti i prevareni, čime se direktno uticalo na slobodno izražavanje volje građana na izborima, što jasno dovodi u pitanje legitimnost cjelokupnog izbornog procesa u opštini Kotor", naveo je Živković.

On smatra da je hitnost u odlučivanju naročito važna u ovom slučaju budući da, ukoliko se potvrde iznesene sumnje, odluka o izboru Jokića za gradonačelnika bi morala biti oglašena ništavom, što bi značilo da bi morale biti poništene i sve odluke i imenovanja koja je on donio.

Živković je pojasnio da je, shodno pravilima "Quod ab initio vitiosum est, non producit effectum" - Što je ništavo od početka ne proizvodi posledice kao da nikada nije ni postojalo" i "Nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet" – niko na drugog ne može prenijeti više prava nego što ga sam ima.

On je ocijenio da je brzo donošenje odluke u konkretnom slučaju važno i zbog poštovanja načela da su svi građani jednaki pred zakonom.

Prema riječima Živkovića, lica koja su strani državljani su, shodno zakonu, lišena određenih prava koja imaju crnogorski državljani.

"Ukoliko se potvrdi da je Jokić u vrijeme kada je postao nosilac liste, a potom i odbornik a onda i predsjednik opštine, bio državljanin Srbije, to bi ujedno značilo i da je grubo prekršeno pravilo da se u sličnim situacijama jednako postupa, čime bi bila povrijeđena i ravnopravnost pred zakonom kao jedan od osnovnih ustavnih i civilizacijskih principa“, naveo je Živković.

On je kazao da, cijeneći profesionalni odnos Stankovića prema dosljednom utvrđivanju istine i pravde u svim slučajevima koji se procesuiraju ili su već procesuirani od kada je on na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva, očekuje da će u najskorijem vremenskom periodu pružiti crnogorskoj javnosti potpune i prezicne informacije o konkretnim radnjama u "slučaju Jokić".

Bonus video: