DPS treba Tuzi zbog izbora

“Svakodnevno čitam ovakve stavove predstavnika DPS-a, Bošnjačke i nekih albanskih stranaka. Najblaže rečeno, malo je nemoralno uvijek govoriti drugima šta je za njih bolje, kao što se kaže maloj djeci... Kada oni to govore, u suštini ne misle, šta je nama bolje, već šta je njima bolje ”
92 pregleda 4 komentar(a)
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.04.2017. 20:01h

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović, kao iskusan političar odan svojoj partiji, zna da bi odlaskom gradske opštine Tuzi iz sastava Glavnog grada, DPS na svakim izborima bio poražen od ostatka dijela opozicije, ocijenio je predsjednik kluba odbornika Demokratskog fronta (DF) u Skupštini GO Golubovci Miroslav Brajović.

Brajović je, komentarišući Stijepovićevu izjavu da je u ovom trenutku najbolji organizacioni oblik za Golubovce i Tuzi da budu opštine u sastavu Glavnog grada, kazao da je Tuzima obećana samostalnost 2018. godine, kako bi preko leđa građana Tuzi ostvarili još jednu pobjedu na izborima u Podgorici.

Stijepović je na sjednici Skupštine kazao da bi dvije GO u sklopu Glavnog grada imale benefite, tako što će se 'naslanjati' na budžet Grada i imati na raspolaganju sve gradske službe.

Brajović je istakao da razumije i stav predsjednika GO Golubovci Dušana Radonjića, koji, takođe, smatra da je za sada najbolje da Golubovci funkcionišu kao opština u okviru Glavnog grada, jer postojeći status rukovodioce Zete oslobađa partijske odgovornosti zbog lošeg razvoja GO.

On je ocijenio da vlast u Zeti, dok je ovakav status GO, ne može biti odgovorna, kad ne odlučuje o kapitalnim investicijama i samom razvoju Zete, već sprovodi naredbe Podgorice.

Odbornik Demokratskog saveza (DS) u Skupštini GO Tuzi, Nikola Camaj, ocijenio je da je za očekivati takvo razmišljanje Stijepovića i svih gradonačelnika Podgorice ili bilo koga ko uživa u blagodetima vlasti u tom gradu zahvaljujući glasovima sa područja Malesije.

“Svakodnevno čitam ovakve stavove predstavnika DPS-a, Bošnjačke i nekih albanskih stranaka. Najblaže rečeno, malo je nemoralno uvijek govoriti drugima šta je za njih bolje, kao što se kaže maloj djeci... Kada oni to govore, u suštini ne misle, šta je nama bolje, već šta je njima bolje ”, kazao je Camaj.

Camaj je ocijenio da bez pune lokalne samouprave nema ni razvoja ni demokratije.

On je istakao da u ovom trenutku zabrinjava iznošenje ovakvih stavova, “sada kada je Crna Gora dobila domaći zadatak da završi sa ovim pitanjem, koje nepravedno prolongira decenijama”.

“ Svjesni smo da i to ima svoj cilj, a to je dalje odugovlačenje procesa i političko profiterstvo partije na vlasti”, rekao je Camaj.

Camaj je ocijenio da gotov budžet kojim žele da namame, stvara parazite, navodeći da su “Malesiji potrebni radni, vrijedni i kreativni kadrovi i političari, a ne partijski klimoglavi gotovani”.

Odbornik DPS-a u Skupštini GO Tuzi, Nikola Gegaj je kazao da su po tom pitanju stav gradonačelnika i Vlade isti, te da će Opština Tuzi u sastavu Glavnog grada funkcionisati kako je precizirano izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Ističući da je punopravna Opština izazov i obaveza, Gegaj je kazao da očekuje da će izmjene pomenutog zakona, koje je usvojila Vlada, brzo biti usvojene i u parlamentu.

“Dakle, nema nazad. Stijepović je govorio sa pozicije šta je sigurnije za Tuzi i Golubovce... da kao Opština u okviru Glavnog grada imate obezbijeđen operativni budžet i druge benefite, dok kao punopravna Opština sve morate sami ”, kazao je Gegaj. Iako su mnogi bili protiv modela gradske opštine, Gegaj je ocijenio da je taj model Tuzi pripremio za veći stepen autonomnosti.

Za opštine na sjeveru Zeta i Tuzi mala Švajcarska

Miroslav Brajović je kazao da Demokratski front traži da o statusu Zete ne odlučuje niko osim građana, koji bi se o tom pitanju izjasnili na referendumu.

Ističući da bi razumio stavove Stijepovića i Radonjića kad bi objasnili građanima Zete i Tuzi zašto se niko iz Demokratske partije socijalista ne nađe toliko zabrinut za građane Plava, Rožaja, Petnjice, Šavnika i Plužina, kad im je dozvoljen status samostalne Opštine, Brajović je naglasio da su za pomenute opštine “Zeta i Tuzi mala Švajcarska”.

Bonus video: