DPS: Tri novine u Zakonu o biračkom spisku

Od sada će učesnici u izbornom procesu moći da se obrate isključivo MUP-u za sve nedoumice
1412 pregleda 1 komentar(a)
Sa biračkog mjesta (ilustracija), Foto: Filip Roganović
Sa biračkog mjesta (ilustracija), Foto: Filip Roganović

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore i član Radne grupe 2 Odbora za reformu izbornih zakona, Danijel Živković, predstavio je ključne novine Zakona o biračkom spisku, koji je predložila vladajuća koalicija, civilni sektor i akademska zajednica, u okviru zajedničkog rada.

Živković je rekao da su na izmjenama i dopunama Zakona o biračkom spisku u skladu sa preporukama OEBS-a, NVO sektora, akademske zajednice i MUP-a.

"Neke od najznačajanijih izmjena odnose se na član 2, stav 3 Zakona o biralčkom spisku, koji je usklađen sa članom 45 Ustava Crne Gore, a on se odnosi na sticanje uslova za ostvarivanje biračkog prava i samog upisa u birački spisak. Što se tiče druge važne izmjene ona se odnosi na pitanje saradnje između DIK-a i MUP-a, do sada je DIK vršila nadzor i monitoring nad primjenom Zakona o biračkom spisku, a sada je to regulisano pitanje kroz poglavlje 4 - Saradnja između MUP-a i DIK-a", naveo je Živković.

Od sada će učesnici u izbornom procesu moći da se obrate isključivo MUP-u za sve nedoumice u pogledu primjene zakona za razliku od prethodnog rješenja, pojasnio je on.

Bonus video: