DPS u hotelu preuzeo vlast u Andrijevici

DPS tvrdi da je novi predsjednik SO Zvonko Vuković, a u SNP-u odluka neće proizvoditi nikave pravne posljedice
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 20:31h

Sjednica Skupštine opštine Andrijevica, na kojoj je DPS uz podršku bivšeg odbornika PzP Uroša Čukića, trebalo da smijeni predsjednika Skupštine Veselina Radenovića, prekinuta je poslije burne rasprave oko toga da li se imenovanje novog odbornika može obaviti na istoj sjednici na kojoj se konstatuje ostavka starog odbornika.

Odbornici DPS su kasnije u restoranu hotela “Komovi” za novog predsjednika SO izabrali Zvonka Vukovića, bivšeg poslanika i direktora andrijevičkog Doma zdravlja.

DPS, koji je sa Čukićem nadjačao SNP i njene saveznike, planirao je da prije glasanja o povjerenju Radenovću imenuje novog odbornika Momčila Đerkovića, umjesto Radoja Lekića koji ne može obavljati tu dužnost zbog zdravstvenih razloga.

Iz skupštinske službe, koju kontroliše SNP, saopšteno je da je verifikacija mandata novom odborniku moguća tek na idućoj sjednici.

Epilog je bio odluka DPS-a da demonstrativno napusti salu Doma kulture, odakle su se preselili u restoran hotela „Komovi“, čiji vlasnik je odbornik ove stranke.

Tamo su nastavili sjednicu sa 16 odbornika. Na toj paralelnoj sjednici, kojom je predsjedavao najstariji odbornik Dragan Perović, izglasana je smjena predsjednika Skupštine Radenovića.

Preuzimajući mjesto predsjedavajućeg, Vuković je kazao da je konačno završena višemjesečna opstrukcija i građanima Andrijevice obećao da „neće biti gori predsjednik parlamenta nego što je to bio Radenović“.

Radenović je ocijenio da je odluka o njegovoj smjeni „apsolutno nezakonita i da nema nikakvo pravno dejstvo“: “To nije legitimno jer oni nemaju verifikovano više od 15 i ne mogu da rade bez verifikacije 16 mandata. Tražili su sjednicu, zakazali smo je, i oni sada opstruiraju“.

Predsjednik odborničkog kluba „Bolja Crna Gora“ Goran Stojanović (SNP) izjavio je da je neprihvatiljivo to što državni organi ne reaguju „na očiglednan primjeru državne korupcije“.

On se zapitao da li se u Andrijevici ruše slobodni izbori: “Izbori izgleda traju do onog momenta dok DPS ne uzme vlast bilo kupovinom, trgovinom ili na neki drugi način“.

Za njega „donošenje odluka u objektu jednog od odbornika predstavlja nasilje“: “Ta skupština ne može biti legitimna, njene odluke su nelegitimne i neće proizvoditi nikave pravne posljedice u odnosu na funkcionisanje lokalnog parlamenta“, zaključio je Stojanović.

Galerija

Bonus video: