DPS u savezu sa Marin Le Pen

DPS i Jedinstvena Rusija potpisali sporazum o saradnji 2011. Na sajtu te stranke piše da su 2016. "nastavljene konsultacije sa DPS-om"
75 pregleda 41 komentar(a)
Gert Vilders, Marin Le Pen, Foto: Skepticarker.eu
Gert Vilders, Marin Le Pen, Foto: Skepticarker.eu
Ažurirano: 11.03.2017. 07:52h

Demokratska partja socijalista (DPS) nije ili ne želi da saopšti da je raskinula sporazum o saradnji sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom (JR) koja sve čećše potpisuje slične sporazume sa ultradesničarskim snagama u Evropi.

Zbog toga zapadni mediji i analitičari navode da Moskva na taj način želi urušiti ili destabilizovati EU i zaustaviti širenje NATO-a.

Bivši politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović i predsjednik Visokog savjeta JR Boris Grizlov, potpisali su u Moskvi Sporazum o saradnji između dvije partije 23. septembra 2011. u okviru 12. Kongresa partije čije je Putin svojevremeno bio predsjednik. Samo dvije semice ranije taj sporazum je potpisao i SNS Aleksandra Vučića.

DPS nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li su pokrenuli pitanje raskidanja sporazuma sa JR s obzirom na zaoštravanje odnosa Crne Gore i Moskve.

Posljednja informacija u kojoj se pominje DPS na sajtu propredsjedničke ruske partije objavljena je 7. maja prošle godine kada su lideri DNP-a Milan Knežević i SNP-a Srđan Milić potpisali takozvanu “Lovćensku deklaraciju” koju je sa ruske strane potpisao zamjenik generanog sekretara JR Viktor Kolbanovski.

“Intenzivni pregovori se vode i sa partnerima iz Nove srpske demokratije. Nastavljene su i konsultacije sa vladajućim DPS-om sa kojom je JR 2011. potpisala Sporazum o saradnji”, navedeno je tada na sajtu JR.

DPS nije odgovorio ni na pitanje “Vijesti” da prokomentarišu to što je sporazum sa JR sklopilo 15 krajnje desničarskih stranaka iz EU.

Posljednji sporazum JR je potpisao početkom prošle sedmice sa italijanskom Sjevernom ligom. Nedavno su sličan sporazum potpisali i s austrijskom desničarskom Slobodarskom strankom čiji je predsjednički kandidat Norbert

Hofer prije nekoliko mjeseci tijesno izgubio na tamošnjim izborima. Slične odnose gaji i s francuskom desnicom - Nacionalnim frontom i podržava njihovu čelnicu Marin le Pen.

Zagrebački “Jutarnji list” podsjeća da je u Kremlju boravila i čelnica radikalne Alternative za Njemačku Frauke Petri, koju mediji nazivaju “Adolfinom”.

Rusija prema opštim ocjenama ima najbolje odnose sa Mađarskom i tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom, a održava i stranačke veze s desnonacionalističkom strankom Jobik. U regionu se najbližim saradnikom Moskve smatra predsjednik RS Milorad Dodik, dok predsjednik Bugarske Rumen Radev važi za rusofila.

“Mađarski institut Political Capital je 2014. naveo da od 24 najuticajnije radikalne desničarske stranke u EU, njih 15 podržava Rusiju. To sve više nalikuje na nekadašnju Kominternu kojom je SSSR pod svojom kapom držao komunističke partije Evrope (osim SK Jugoslavije, te poslije, u 80-ima, neke jače zapadne KP, poput Italije i Španije)”, navodi Jutarnji.

Ideolog putinovske Rusije Aleksandar Dugin na ruskoj televiziji opušteno govori “podržava nas proruska ‘peta kolona’ u Evropi”.

Bonus video: