DPS uspješnost vladavine mjeri bulevarima, opozicija traži decentralizaciju vlasti

Dok opozicija nabraja konkretne probleme koje vlast ne rješava, u DPS-u su uvjereni da spunjavaju obećanja data Podgoričanima
3291 pregleda 6 komentar(a)
Iz SO Podgorica, Foto: Luka Zeković
Iz SO Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.08.2019. 15:49h

Dok opozicija ukazuje kako u glavnom gradu i njegovim institucijama nema decentralizacije moći, kako su građani izpošteni iz donošenja odluka važnih za Podgoricu, nabrajaju i sve konkretne probleme koje vlast ne rješava, u DPS-u su uvjereni da spunjavaju obećanja data Podgoričanima, nabrajaju bulevare koji su urađeni i koji tek treba da se rade, svjesni da se u njavećem crnogorskom gradu dobijaju bitke i na republičkom nivou.

Najveći problem je što u Glavnom gradu, njegovim institucijama i svim segmentima funkcionisanja nema nikakve demokratije, decentralizacije moći ili bilo kakvog vida suštinskog učešća građana. Čitav sistem, način funkcionisanja i “razvoja“ grada prilagođen je isključivo željama Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog lidera Mila Đukanovića, a sve strateške odluke zavise od interesa partije i unutrašnjih prilika, između (ne)formalnih centara moći partije, kaže Luka Rakčević, predsjednik odborničkog kluba “Podgorička URA - Pravo na grad!“

“ U tom smislu gradonačelnik Vuković, baš poput svog prethodnika Miga Stijepovića, oponaša ulogu najobičnijeg kurira sopstvene partije - u čije vrijednosne kalupe se zabrinjavajuće lako uklopio - pa je tu da ispuni samo dva cilja: 1) da završi svaki posao koji mu izdiktira Đukanović i 2) da pokuša održati napumpanu percepciju “kvazi-urbanosti“, ne bi li svojim (interesno vezanim) glasačima rasteretio savjest prilikom zaokruživanja te kriminalne partije. Jer su dobro svjesni, i Đukanović i Vuković, da svojom sebičnom politikom DPS ne može privući nijednog novog, slobodnog glasača, ali da je krucijalno važno zadržati postojeće, jer svakim uvećanjem apstinencije - njihov glasač vrijedi mnogo više.”, kaže Rakčević.

Navikli da upravljaju tuđim sudbinama

“Smiješno očekivati da će, dok god DPS upravlja Glavnim gradom, situacija biti išta drugačija. Njima ne odgovara redistribucija moći, odnosno suštinska decentralizacija i uključivanje “običnih“ građana u proces odlučivanja. Njima je ispod časti da im “tamo neka mjesna zajednica“ odlučuje - šta će se graditi u Bloku V i može li njihov “prijatelj - investitor“ tu podići soliter za prodaju. U njihovoj percepciji i višedecenijskom načinu djelovanja sa kojim su srasli, oni sami odlučuju o tuđim sudbinama i imaju tu moć da grad podređuju sopstvenim potrebama. Tako da je najvažniji, suštinski problem - deficit demokratije, zatvorenost institucija i centralizacija moći. A svi ostali problemi proizilaze iz toga. Od urbanog planiranja i betoniranja grada, smiješnih kapitalnih investicija do budžetskih rupa, partijskog zapošljavanja i rasprodavanja gradske imovine”, kaže Rakčević.

On ukazuje da imajući sve to u vidu, najbolji način borbe upravo jeste - participacija.

“Pa makar i usiljena, kada niko od institucija ni ne želi da čuje šta građani misle. Masovni odlasci na javne rasprave, protesti i građanske akcije, podizanje glasa i alarmiranje svih domaćih i međunarodnih faktora, ne bi li se zaštitio neki vrijedan dio našeg grada, ili odustalo od nekog, novog suludog nauma. Ovo je naš grad. I niko nema preče pravo da o njemu odlučuje, od svih nas, njegovih građana. DPS će, kao i sve prije i poslije njega, jednom proći i postati ružna prošlost, ali će - kao i u svim istorijskim raskrsnicama, ostati naš osjećaj moralne odgovornosti i pitanje - jesmo li mogli uraditi više. Ili smo svjesno išli linijom manjeg otpora i nepravdu usvajali kao normalnost. Još smo na vrijeme, pa djelujmo odmah”, poručuje Rakčević.

Mihailo Anđušić, šef odborničkog kluba DPS-a tvrdi da je aktuelna gradska uprava od početka svog rada fokusirana na realizaciju onih projekata i programskih politika koje imaju za cilj poboljšanje životnog standarda građana Podgorice kroz socijalne, insfrastrukturne i kulturne segmente djelovanja.

“Kada govorimo o političkom kontekstu onda možemo sa sigurnošću reći da će ne izvjestan način prva provjera uspješnosti naše politike i na lokalnom nivou biti 2020. godina, što znači da će svi politički subjekti biti dodatno angažovani u promociji svojih dostignuća. Nemam dilemu da su dostignuća DPS-a i njenih koalicionih partnera jedina vidljiva i superiorna. Politička legitimacija DPS-a, što će biti predmet političkih tema jesanas, ogleda se u realizaciji krupnih kapitalnih projekata, najviše u dijelu saobraćajne infrastrukture, (bulevar prema Zeti, donjogorički bulevar, Jugozapadna obilaznica, Zapadna obilaznica, stari put prema Danilovgradu, novi bulevar prema Danilovgradu, i desetine asfaltiranih puteva u prigradskim sredinama). Neki od ovih projekata su realizovani, a neki će biti naredne godine”, kaže Anđušić.

On tvrdi da gradska uprava unapređuje uslove za razvoj kulture i sporta.

“Najvažnije je da naši građani svakodnevno svjedoče o napretku glavnog grada. Ovim tempom realizacije naših politika u potpunosti ćemo ispuniti dato obećanje izbornim programom predstavljeno građanima Podgorice na izborima 2018”, kaže Anđušić i vjeruje da će njegova partija zavrijediti novi mandat 2022. godine. U DPS-u su svjesni da dobar rad u Podgorici pomaže da ostvare i pobjedu na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Opozicija ukazuje na problem MZ

Miodrag Bešović, predsjednik kluba odbornika Demokratskog fronta, kaže da se on i njegove kolege prije svega insistirati na izradi predviđenih urbanističkih planova koji su zbog lošeg zakonskog rješenja i kašnjenja u realizaciji stavljeni van snage i na taj način usporili kompletan razvoj glavnog grada.

“Jedna od tema koja, takođe, usporava razvoj grada i unosi dodatnu konfuziju je i razgraničenje sa novonastalom Opštinom Tuzi. Situacija da se ni danas ne zna šta teritorijalno pripada Podgorici, a šta Tuzima, postavlja niz pitanja oko legitimiteta funkcionisanja Skupštine glavnog grada Podgorice i na osnovu čijih glasova se verifikovao sastav odbornika u Gradskom parlamentu. Tome je, takođe, doprinijelo loše, do sada prvi put korišćeno, zakonsko rješenje koje se kosi sa Ustavom, a to je da se izdvajanjem jedne gradske opštine i dobijanjem statusa punopravne Opštine ne održe izbori u obje lokalne zajednice.

Transparentnost rada Gradskog parlamenta i funkcionisanje svih sfera lokalne uprave je na niskom nivou. Iz tog razloga ćemo insistirati na, već davno obećanom, direktnom TV prenosu sjednica skupštinskih zasjedanja. Na taj način bi građani mogli da se kvalitetnije upoznaju sa svim pitanjima koja se razmatraju, a veoma su važna za njihov život, teritorijalni prostor grada i lokalnih područja pojedinačno. Istrajavaćemo na mogućnosti ulaska opozicionih odbornika u sastav upravnih odbora gradskih preduzeća i javnih ustanova i na taj način povećati transparentnost rada istih”, kaže Bešović.

On ističe da tema kojoj će posvetiti pažnju je i imenovanje ulica koje do sada nijesu dobile svoju adresu i brojeve. Značajan broj naselja i ulica nijesu adekvatno označeni što dodatno dovodi do konfuznog stanja funkcionisanja kako saobraćajnog prevoza, tako i mnogih životnih pitanja stanovnika sa tih područja. Dodatno se sumnja i na zloupotrebu takvih ulica i naselja kada su u pitanju birački spiskovi. Iz tog razloga ćemo insistirati da se, makar privremeno, takve ulice označe brojevima dok Skupština ne verifikuje nazive koje predlaže nadležni savjet.

“Glavni grad je za prvih šest mjeseci ove godine isplatio skoro 1,9 miliona eura, uglavnom zbog izgubljenih sporova sa zaposlenima u administraciji i podgoričkim preduzećima. Građani Podgorice plaćaju i višemilionske tužbe koje gubi Glavni grad. Nesavjesni rad određenih rukovodećih kadrova lokalne uprave je doveo do ogromnih gubitaka po ovim osnovama. Zato ćemo zahtijevati da svako ko je odgovoran za ovakve gubitke bude krivično i politički pozvan na odgovornost. Iznosi koje Glavni grad plaća na osnovu sudskih presuda su nenadoknadiv gubitak koji sigurno usporava mnoge projekte i planove za razvoj Podgorice”, kaže Bešović.

Kada je u pitanju izgradnja infrastrukture i uređenje prostora Podgorice, DF će se i dalje zalagati za kvalitetan i planski razvoj grada. Mnoge stavke razvoja i uređenja prostora su i dalje zapostavljene i nikako se ne mogu ogledati kao primjer glavnog grada jedne države u poređenju sa gradovima iz okruženja, a kamoli sa evropskim metropolama.

Bešović kaže da će insistirati na realizaciji DUP-om predviđene izgradnje hrama posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom na Koniku.

“Nedostatak centralnog parka sa kvalitetnim sportskim sadržajima i mobilijarom je tema kojom smo se iz Kluba DF-a bavili i u prethodnom periodu. Naravno da ćemo se i ubuduće zalagati za očuvanje parkova i zelenih površina koje su, očigledno, ugrožene loše planiranom građevinskom ekspanzijom. Parking prostor je tema koja, takođe, zaokupira pažnju, kao i rješavanje crnih tačaka saobraćaja u mirovanju, što će svakako biti na dnevnom redu naših odbornika.

U narednom periodu posebnu pažnju ćemo posvetiti dinamici izgradnje značajnih projekata kao što je, na prvom mjestu, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se godinama unazad nalazilo u svakom godišnjem programu rada vladajuće garniture Podgorice. Pratićemo i izgradnju gradskog pozorišta koje je odavno trebalo da bude završeno i čiji se rok završetka radova već nekoliko puta pomjera. Izgradnja novog groblja je, takođe, prioritet i jedno od značajnih pitanja za Glavni grad.

I na kraju, svakako da ćemo i dalje razobličavati sve zloupotrebe lokalne vlasti po pitanju partijskog zapošljavanja, nepravednog raspolaganja društvenom imovinom, te kršenja zakona i etičkih normi što je nerijetko bila pojava u kontinuitetu vlasti koju vrši DPS u Podgorici i na državnom nivou, kaže Bešović.

Neposredni kontakt sa građanima najbitniji

Odbor Demokrata će tokom jeseni najveću pažnju osvetiti neposrednom kontaktu sa građanima Podgorice kako bi od njih saznali koji su problemi najaktuelniji i koje lokalna vlast već godinama ne može da riješi, ili odlaže njihovo rješenje, kaže šef Odborničkog kluba Demokrata u gradskoj Skupštini Vladimir Čađenović.

Čađenović ističe da su Demokrate i tokom ljeta radile na osvježenju partijske strukture kao pripremu za 2020. godinu.

“Radimo na realizaciji programa za budućnost i sprovođenje Briselskog sporazuma, radnimo i na pripremi za fer i poštene izbore. Odbor Demokrata u Skupštini dao je snažnu podršku građanskim protestima prošlog proljeća, isto ćemo uraditi i ako jesenas budu organizovani”, kaže Čađenović.

On potcrtava da je veza sa građanima Demokratama priorite, jer građani najbolje znaju koje probleme lokalna vlast ne rješeva, ne umije ili neće da ih riješi.

Bonus video: