Drago Kos: Nigdje u svijetu za savjete ne treba državni ispit

U većini tijela koja nadziru antikorupcione agencije u demokratskim državama su predstavnici NVO, kaže ekspert Drago Kos
3150 pregleda 6 komentar(a)
Drago Kos, Foto: Delo
Drago Kos, Foto: Delo
Ažurirano: 07.06.2019. 12:28h

Nezavisni ekspert za borbu protiv korupcije, Drago Kos, ocijenio je da nigdje u svijetu ne postoji praksa da član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) mora imati položen državni ispit.

Skupštinski Odbor za sprečavanje korupcije zastao je sa izborom članova Savjeta, kojim krajem mjeseca ističe mandat, zbog tumačenja da oni treba da imaju državni ispit. Administrativni odbor juče je međutim utvrdio listu kandidata za Savjet Javnog servisa, ne tražeći od kandidata ispunjavanje tog uslova. Predsjednik Luiđ Škrelj (DPS) rekao je da će se oni pitanjima Savjeta ASK-a baviti na sjednici koju će zakazati naredne sedmice.

Kos, koji je kao ekspertska podrška učestvovao u pisanju Zakona o sprečavanju korupcije, istakao je za “Vijesti” da su u većini savjeta koji nadziru ovakve agencije u demokratskim državama članovi i predstavnici NVO, jer borba protiv korupcije nije samo stvar državnih institucija nego svih ljudi u tim zemljama.

“To pravilo u državama gdje prave demokratije još nema, naravno ne važi”, ocijenio je Kos.

Kandidati koji su se prijavili na konkurs za članstvo u Savjetu ASK-a, sa kojima su “Vijesti” razgovarale, nijesu ni bili obaviješteni da je potrebna potvrda o položenom državnom ispitu. To, navode, nije ni bilo predviđeno konkursom.

Sadašnji član Savjeta i kandidat za novi saziv, Bojan Obrenović nije znao da je potrebna potvrda o državnom ispitu. On je “Vijestima” kazao da očekuje da objašnjenje od Komisije za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta ASK i Odbora za antikorupciju. Na prethodnom konkursu kada je izabran, navodi, nije tražen dokument o položenom stručnom ispitu.

Direktorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković kazala je da je suština cijele priče što se u Zakonu o sprečavanju korupcije navodi da kandidati moraju ispunjavati uslove za rad, dok su Zakonom o državnim službenicima i namještenicima koji se ne odnosi na javne funkcionere, nego na ljude koji zasnivaju radni odnos u državnom organu, propisani opšti uslovi za zaposlenje, a ne za rad.

“Jer se rad može ostvariti i po osnovu imenovanja, jer bi to značilo da onda bilo koje imenovano lice ne može obavljati funkciju u državnom organu ako nema to. A to nije uslov ni za jedno lice, jer su to imenovana lica, a ne lica koja se na konkursu biraju i koja su završila te razne škole koje se propisuju, plus državni ispit”, kazala je direktorica MANS-a.

Ona je zapitala da poslanici ili ministri mogu biti sa osnovnom školom, a kamoli državnim ispitom: “Da ne pričamo o državnom ispitu kao uslovu, recimo, za druge savjete, koji su takođe institucije, ili uslovu za ambasadore i slično”.

Dok je bila članica Savjeta, Ćalović Marković, kako je kazala, nikada nije zaključila bilo kakav ugovor o radu sa Agencijom, već joj je samo dato rješenje na osnovu Zakona o zaradama državnih funkcionera.

Ona je istakla da je ubijeđena da je to konspiracija DPS-a, navodeći da “nikome ne odgovara da bude u Savjetu Agencije za sljedeće parlamentarne izbore”.

Na konkurs za članove Saveta javilo se 12 kandidata, a samo jedan ispunjava uslov. Tako smatra Komisija za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta kojom je rukovodila Daliborka Pejović (DPS).

Laličić: Stručni sada spada u opšte uslove

Članica Odbora za sprečavanje korupcije Jovanka Laličić (DPS) rekla je da se na članove Savjeta ASK-a primjenjue Zakon o sprečavanju korupcije koji navodi da pored opštih uslova za rad u državnim organima, ovi kandidati moraju ispunjavati i posebne uslove. “Ranije stručni ispit nije bio opšti uslov nego poseban. Sada je to Zakon o državnim službenicima to propisao kao opšti uslov”, rekla je ona prije dva dana na Odboru za sprečavanje korupcije.

Marić: Članovi ne mogu biti ni profesori

Direktor Centra za građanske slobode (CEGAS), Boris Marić, je ocijenio da se na ovaj način onemogućava brojnim stručnjacima, poput profesora fakulteta ako nisu radili u državnoj upravi, da na ekspertskom nivou budu članovi Savjeta: “Pitanje je i selektivnosti rješenja jer nijesu isti uslovi za sve savjete. U svakom slučaju ovo rješenje će morati da se preispita u dogledno vrijeme”, kazao je Marić.

Bonus video: