Drljević: Region ne smije biti na margini Evrope

"Prisustvo EU na Zapadnom Balkanu od krucijalne važnosti za našu budućnost", poručio je glavni pregovarač
613 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja Petrovačkih diskursa, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Sa otvaranja Petrovačkih diskursa, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Zapadni Balkan ne smije dopustiti da bude na marginama Evrope, a sprovođenje temeljnih reformi i njegovanje dobrosusjedskih odnosa uslov su bez kog se ne može postići neophodan razvoj i unaprijediti standard građana, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je, govoreći na otvaranju Petrovačih diskursa na temu „Evropski izbori u kontekstu razvoja Evropske unije i Zapadnog Balkana“, podsjetio da su posljednji evropski izbori donijeli pobjedu partija centra, ali i nikad jače grupacije na ljevici i desnici, kao i da su pokazali rast interesovanja građana za EU i brigu za zajednicu.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je, imajući u vidu izazove s kojima se trenutno suočava Evropa, ocijenio da Balkan nikada nije bio potrebniji Evropskoj uniji nego danas, a da se, uzevši u obzir trenutne okolnosti na Balkanu, mora zaključiti da region nema alternativu u odnosu na pridruživanje EU.

„Zato je prisustvo EU na Zapadnom Balkanu od krucijalne važnosti za našu budućnost. Integracija zemalja regiona je jedina dobra strategija koja učvršćuje stabilnost evropskog kontinenta, a nastavak proširenja nije samo pitanje od značaja za Zapadni Balkan, već i za evropsku stabilnost i konkurentnost“, kazao je Drljević.

On je istakao odlučnu opredijeljenost Crne Gore da bude članica EU, bez obzira na dešavanja na evropskom kontinentu, koja se potvrđuje kroz posvećenost sprovođenju reformi i prepoznatim uspjehom u pregovaračkom procesu.

Drljević je istakao da „region ne smije dopustiti da bude na marginama Evrope i prepoznat kao izvor problema i konflikata na evropskom tlu“.

Region, kako je naveo, mora dokazati da evropske adrese mogu računati na njegov doprinos rješavanju izazova modernog vremena, poput migrantskih pritisaka, bezbjednosnih prijetnji u vidu terorizma, sajber napada i slično.

"Ne smijemo propustiti istorijsku šansu da se Zapadni Balkan integriše u strukturu razvijenih država Evrope, tako što ćemo ubijediti evropske partnere da evropski kontinent jedino zajedno možemo učiniti stabilnim i bezbjednim“, zaključio je Drljević.

Bonus video: