Drljević u Bavarskoj: Potreban dosljedniji pristup EU u donošenju budućih odluka

"Sveukupni napredak Crne Gore i rezultati koje smo postigli nedvosmisleno potvrđuju suštinsku posvećenost članstvu u EU, uz odgovorno preuzimanje obaveza, koristi i sprovođenje reformi“, rekao je glavni pregovarač
611 pregleda 0 komentar(a)
Drljević, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Drljević, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Evropska unija, uprkos unutrašnjim izazovima, mora imati koherentnu i konzistentnu politiku proširenja prema našem regionu, a države članice dosljedniji pristup, posebno kad je u pitanju donošenje budućih odluka, jer je integracija Zapadnog Balkana u obostranom interesu, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na konferenciji „Od autsajdera do predvodnika EU integracija: Crna Gora na putu prema EU“, koja je održana pod pokroviteljstvom Panevropske unije Bavarske, u Furth im Waldu, rekao da je Zapadni Balkan dio koji nedostaje Uniji.

„Crna Gora je zemlja koja je u proteklim godinama uspjela ne samo da obnovi nezavisnost, već da odlučno i dinamično uđe u integrativne procese kako bi zauzela svoje mjesto u evropskoj zajednici. Sveukupni napredak Crne Gore i rezultati koje smo postigli nedvosmisleno potvrđuju suštinsku posvećenost članstvu u EU, uz odgovorno preuzimanje obaveza, koristi i sprovođenje reformi“, rekao je glavni pregovarač.

On smatra da države članice treba da imaju dosljedan pristup, posebno kada je u pitanju donošenje budućih odluka, jer je u interesu EU da se region integriše u porodicu evropskih država.

„Kredibilna politika proširenja predstavlja strateško ulaganje u evropsku bezbjednost i prosperitet i tokom prethodnih godina je doprinijela miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Uprkos unutrašnjim izazovima, EU mora nastaviti sa dosljednom politikom proširenja prema našem regionu i zaista se nadam da ćemo uskoro imati pozitivan signal u pravcu otvaranja poslednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom, ali i otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom“, zaključio je Drljević.

Bonus video: