Drobnič: Korupcija i dalje ozbiljan problem u Crnoj Gori

"Od Crne Gore će se očekivati ostvarivanje mjerljivih rezultata u istragama, gonjenju i donošenju konačnih presuda u slučajevima korupcije, uključujući i one na visokom nivou, kao i sistematsko korišćenje ovlašćenja za zapljenu i oduzimanje imovine", naveo je Drobnič
74 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2014. 13:24h

Korupcija je i dalje veoma prisutna u mnogim oblastima u Crnoj Gori, i nastavlja da bude veliki problem, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Mitja Drobnič.

On je na posebnoj sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, podsjetio da se uskoro navršava godina od otvaranja pregovora u poglavlju 23.

"A zemlja se i dalje suočava sa velikim brojem izazova u oblasti borbe protiv korupcije", naglasio je Drobnič.

On je kazao da nezavisnost i odgovornost pravosudnog sistema ostaju ozbiljan problem i otežavaju borbu protiv korupcije.

Drobnič smatra da su "trenutno na vidiku neki pozitivni pomaci".

"Veliki broj veoma važnih propisa, od kojih neki sa priličnim zakašnjenjem, sada su u skupštinskoj proceduri, i očekuje se da će biti uskoro usvojeni", pojasnio je on.

To su, kako je naveo, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izmjene i dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o lobiranju, izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama i Zakon o opštem upravnom postupku.

"Očekuje se i usvajanje zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, čiji je predlog vlada usvojila prošle sedmice. Očekuje se da sve te zakonske promjene doprinesu poboljšanju zakonskog okvira za borbu protiv korupcije, ali je njihovo usvajanje samo prvi korak u pravom smjeru", kazao je Drobnič.

On je poručio da se protiv korupcije mora odlučno boriti.

"Od Crne Gore će se očekivati ostvarivanje mjerljivih rezultata u istragama, gonjenju i donošenju konačnih presuda u slučajevima korupcije, uključujući i one na visokom nivou, kao i sistematsko korišćenje ovlašćenja za zapljenu i oduzimanje imovine", naveo je Drobnič.

On je kazao da se od Crne Gore očekuje i da obezbijedi efikasniju kontrolu finansiranja političkih partija i pravilno sprovođenje relevantnog zakonodavnog okvira.

"Evropska komisija i zemlje članice su naročito zainteresovane da vide da se zakonodavne i institucionalne reforme prevode u konkretne rezultate u praksi", rekao je Drobnič.

Predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, kazao je da tamo gdje postoje jake institucije, korupcija nije velika prijetnja društvu i predstavlja izuzetak, a ne pravilo.

"Tamo gdje nema jakih institucija korupcija prijeti da postane sve više pravilo, do ukupne opasnosti da zahvati cijelo društvo i postane model kulturološkog, moralnog, odnosno nemoralnog načina shvatanja bavljenja javnim poslom", smatra Krivokapić.

On je rekao da je izazov ove generacije crnogorskih političara da naprave jake institucije, a time i jaku državu, otpornu na korupciju.

"Koliko god pokušavali da je vidimo ili ne vidimo, mislim da građani to osjećaju, i taj izazov je ne mali cilj za svakoga od nas koji se bavi javnim poslom", naveo je Krivokapić.

Mandić: Lako ustanoviti koji je javni funkcioner korumpiran

Predstavnik kluba poslanika Demokratskog fronta, Andrija Mandić, smatra da Crna Gora ima bogatu tradiciju što se tiče korupcije.

On je rekao da korupciju ne naplaćuje portir u Vladi Crne Gore, nego onaj ko donosi odluku.

"Korupcija na visokom nivou, sa kojom Crna Gora ima najviše problema, ne može se riješiti, i žao mi je što u tome neće pomoći ni ovaj Odbor, jer ovdje institucije ne funkcionišu upravo zbog toga što 26 godina imamo istu vlast", naveo je Mandić.

On smatra da je lako ustanoviti koji je javni funkcioner u Crnoj Gori korumpiran.

"Samo saznajmo šta se vodi na njega, i na povezana lica. Neka Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavi nekretnine u inostranstvu, a znamo od Milana do Pariza imaju ljudi koji se dugi niz godina nalaze u ovoj vlasti, pa ćemo vrlo brzo vidjeti koga to treba suočiti sa zakonom", kazao je Mandić, dodajući da se to neće desiti dok se ne promijeni vlast.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Suljo Mustafić, smatra da je potrebna veća koordinacija parlamenta i drugih grana vlasti, da bi rezultati u borbi protiv korupcije bili vidljiviji.

"U Crnoj Gori do sada nije bilo drastičnijeg obračuna sa korupcijom, a procesi koji su vođeni bili su prilično simbolični", kazao je Mustafić.

U BS, kako je naveo, smatraju da nije bilo dovoljno snage institucija, posebno u sudstvu i tužilaštvu, da se ozbiljnije pozabave tim problemima.

"Nažalost, često se borba protiv korupcije lomila na 'sitnim igračima' – kao što su službenici, administrativni radnici, zaposleni u zdravstvu i nekim drugim oblastima, a koji su najmanje važne karike u čitavom tom lancu", kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, u tim slučajevima su do sada često bili na meti pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori.

"To je posebno indikativno, i više puta smo ukazivali da se ne mogu kola lomiti na najtanjim karikama u društvu, posebno ne na ranjivim kategorijama", dodao je Mustafić.

Stanišić: Evidentno da korupcija u Crnoj Gori postoji

Poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, kazao je da Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije ne funkcioniše od decembra prošle godine.

"Prije neki dan sam, kao punopravan član Komisije, dobio saziv za nastavak sjednice koja je prekinuta u decembru prošle godine. Šest godina sam poslanik, i prvi put vidim da se na taj način neko igra sa državnim institucijama", naveo je Damjanović.

On je podsjetio i da već pola godine nema Komisije za sprječavanje sukoba interesa, jer je prethodnoj istekao mandat.

"Mislim da smo u protekloj godini dosta izgubili, i u vremenu i u smislu da se svaki dan treba suočavati sa korupcijom i organizovanim kriminalom", dodao je Damjanović.

On je ocijenio da bi od Vlade trebalo zatražiti da Predlog zakona o specijalnom tužiocu dostavi parlamentu što prije, i da se on po hitnom postupku uvrsti u dnevni red sjednice parlamenta zakazane za 16. decembar.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Obrad Stanišić, kazao je da je evidentno da korupcija u Crnoj Gori postoji.

"Isto tako je evidentno da postoji politička volja da se protiv korupcije borimo, bez obzira da li je na visokom ili nekom drugom nivou", naglasio je Stanišić.

On je rekao da to treba dokazati kada bude usvajan set antikorupcijskih zakona koji su na dnevnom redu parlamenta.

"Poslije toga moramo biti svjesni da te zakone treba da implentiramo, i i vjerujem da ćemo naredni 9. decembar obilježiti sa mnogo boljim rezultatima", dodao je Stanišić.

Galerija

Bonus video: