Drobnič Lukšiću: Uključite NVO u pregovaračke timove za sva poglavlja

Drobnič je preporučio reformisanje državne administracije i sudstva, ali i što skorije izmjene ustava koje će doprinijeti nezavisnosti pravosuđa
2 komentar(a)
Mitja Drobnič, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2012. 17:28h

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič uručio je danas u Podgorici premijeru Igoru Lukšiću izvještaj o napretku Crne Gore prema EU za 2012. godinu.

Drobnič je u vili "Gorica" kazao da bi analiza usklađenosti crnogorskog i evropskog zakonodavstva (skrining) trebalo da bude završena do ljeta naredne godine.

"Moraju se postići značajniji mjerljivi rezultati u suzbijanju korupcije na visokom nivou i u borbi priotiv organizovanog kriminala", kazao je Drobnič i naveo da se moraju poboljšati kapaciteti nadzornih institucija poput DRI, DIK i Komisije za sprječavanje sukoba interesa

On je preporučio Vladi da uključi NVO sektor u pregovaračke timove za sva poglavlja.

Šef delegacije EU je rekao da Crna Gora nastavlja da uspješno ispunjava političke kriterijume i oslikao to unapređenjem zakonodavne i nadzorne funkcije crnogorskog parlamenta.

Drobnič je još preporučio reformisanje državne administracije i sudstva, ali i što skorije izmjene ustava koje će doprinijeti nezavisnosti pravosuđa.

"Pojačan je pravni okvir za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Crna Gora je ostvarila mjerljive rezultate u suzbijanju korupcije.

Ipak, moraju se postići značajniji mjerljivi rezultati u suzbijanju korupcije na visokom nivou i u borbi priotiv organizovanog kriminala", kazao je Drobnič i naveo da se moraju poboljšati kapaciteti nadzornih institucija poput Državne revizorske institucije, Državne izborne komisije i Komisije za sprječavanje sukoba interesa.

On očekuje i ekonomske strukturalne reforme, kako bi crnogorska ekonomija bila konkurentna.

Lukšić je ocijenio da izvještaj Evropske komisije dokaz da je Crna Gora na pravom putu, a da su preporuke pokazatelji koje oblasti Vlada treba da reformiše.

"U preporukama nam je ukazano na šta sve treba da obratimo pažnju", kazao je Lukšić.

Bonus video: