Drugi dan REACT-a u znaku mladih

Putem video linka učesnici kampa su imali priliku da razmijene mišljenja, kao i da postavljaju pitanja Robertu Pscelu, pomoćniku generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO štaba u Briselu
734 pregleda 0 komentar(a)
Sa kampa, Foto: ALFA centar
Sa kampa, Foto: ALFA centar

Drugi dan kampa “REACT 2019”, koji se održava na Žabljaku, posvećen je bio mladima i njihovoj ulozi u društveno-političkim procesima.

“Mladi bi već sada trebalo da su uključeni u to šta predstavlja proces pridruživanja EU i u kom pravcu treba da se ide. Ovaj kamp je veoma važan za takve stvari. Iako ne možete naučiti sve za pet dana, jer ne možete naučiti sve ni za četiri godine na fakultetu, ali kada imate dobru osnovu onda lako možete da se nadograđujete”, kazao je profesor Đorđije Blažić koji je govorio o izazovima koji očekuju Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji.

Direktor Direktorata u Ministarstvu sporta Crne Gore, Nenad Koprivica, kazao je da je regionalni kamp koji “Alfa centar” organizuje već 12 godina prilika da mladi razmijene iskustva, ali i da se zajedno radi na pronalaženju rješenja koji će doprinijeti unapređenju položaja mladih ne samo u Crnoj Gori nego i u zemljama regiona.

“Ministarstvo sporta i mladih je od osnivanja posvećeno unapređenju položaja mladih i učešćem na ovakvim kampovima i na drugim sličnim regionalnim inicijativama. Trudimo se da što više razgovaramo sa mladim ljudima, da mladi prije svega budu naši partneri i da ih posmatramo više kao jedan resurs i jednu snagu za društvene promjene koje će svima nama biti od koristi”, istakao je Filipović.

Putem video linka učesnici kampa su imali priliku da razmijene mišljenja, kao i da postavljaju pitanja Robertu Pscelu, pomoćniku generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO štaba u Briselu.

Ovogodišnji kamp okupio je 70 polaznika iz 14 zemalja regiona i Evrope, a učešće će uzeti i 27 predavača.

Jedna od učesnica je i Sorina Apetrei, iz Rumunije, koja nije krila zadovoljstvo što učestvuje u kampu.

“Prvi put sam u prilici da prisustvujem kampu i zahvalila bih se ‘Alfa centru’ koji mi je dao riliku da budem dio ove priče. Prvi utisci su veoma pozitivni i očekujem da će biti dosta zanimljivih predavanja, koja će biti od koristi meni i mojim kolegama”, kazala je Sorina.

Kamp traje do nedjelje, 8.septembra, a biće organizovano 27 predavanja, deset panel diskusija, dvije radionice i debate. Osim edukativnog dijela za učesnike kampa biće organizovane sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Nacionalnog parka “Durmitor”.

Bonus video: