Država kreće tužbom na Amfilohija!

Kako prekršajna odgovornost ne isključuje krivičnu odgovornost, tužilaštvo će ocjenom rezultata prekrašajnog postupka razmotriti osnovanost pokretanja i krivičnog postupka.
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 23:47h

Više državno tužilaštvo u Podgorici podnijeće zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita Amfilohija zbog govora mržnje, rekla je viša državna tužiteljka Vesna Jovićević za RTCG.

Ovaj zahtjev ne isključuje mogućnost krivičnog gonjenja budući da je mitropolit Amfilohije u kontinuitetu na javnim nastupima govorio jezikom mržnje, kažu u tužilaštvu.

"Riječi mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koji se obratio pravoslavnim vjernicima i javnosti uopšte, povodom crkve na Rumiji i crnogorskog jezika, predstavljaju govor mržnje koji sadrži prekršaj člana 17 Zakona o javnom redu i miru, kojim je propisano da će će se kazniti onaj ko na javnom mjestu govorom povrijedi rasna, nacionalna i vjerska osjećanja", saopštili su iz Tužilaštva.

Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina

"Povodom toga, tužilaštvo će u skladu sa svojom zakonskim ovlašćenjima protiv g-dina Amfilohija Radovića podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a kako prekršajna odgovornost ne isključuje krivičnu odgovornost, tužilaštvo će ocjenom rezultata prekrašajnog postupka razmotriti osnovanost pokretanja i krivičnog postupka u pravcu krivičnog djela izazivanje nacionalne,rasne i vjerske mržnje iz člana 370, stav 1, krivičnog zakonika."

Amfilohije je na Badnji dan rekao da niko ne smije ukloniti metalnu Crkvu sa Rumije:

"Ko srušio taj hram, Bog ga srušio i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio", rekao je Amfilohije.

"Ali, nije dobar znak i moram da pomenem po imenu, da gospodin Bardhi, koji je musliman, neprestano podstiče bezumne ljude da urade isto ono što su uradili Turci osvajači kada su osvojili Bar i kada su srušili časni krst na Rumiji".

Amfilohije je kazao da su mu pojedini vjernici tokom posjete Baru rekli da će u slučaju rušenja crkve “oni znati kako da reaguju”.

Govoreći nakon dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru pred podgoričkom crkvom Sv. Đorđa, on je pomenuo i novi jezik “čirgilica”, aludirajući na dr Adnana Čirgića, jednog od autora pravopisa i gramatike crnogorskog jezika.

Džomić: Nije stigla prijava

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije, protojerej Velibor Džomić, rekao je da Amfilohiju nije dostavljena prijava Višeg državnog tužilaštva, tako da se o njenom sadržaju ne može izjasniti. "Ako je tačna najava državne tužiteljke, koja je saopštena medijima, onda možemo sa žaljenjem da konstatujemo da se i tužilaštvo na svoj način uključilo u svojevrsnu harangu protiv kanonske crkve i mitropolita", kazao je Džomić Tanjugu. On je rekao da o tome dovoljno govori činjenica da se slučaj prije sudnice iznosi u javnosti, kako bi presuda bila donijeta i prije početka procesa. "Ako su se već odvažili na takav korak onda valja podsjetiti da savremenoj Crnoj Gori to ne bi bio prvi put da sudi crnogorskom mitropolitu, pošto je 1954. godine komunistička vlast sudila mitrpolitu Arseniju", kazao je Džomić.

Džomić je kazao da Crna Gora, sudeći prema najavi tužioca, želi da postane prva zemlja u Evropi u 21. vijeku koja će suditi jednom crkvenom velikodostojniku "samo zbog toga što je branio dostojanstvo svoje crkve, svetinju na Rumiji, svoju vjeru". Bilo bi smiješno da nije tragično, rekao je Džomić, to što tužilac nije našao govor mržnje na nekom drugom mjestu u Crnoj Gori.

Prijeti kazna od više godina zatvora

Po Krivičnom zakoniku, (član 370):

"Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina".

Kazna za isto djelo je od 1 do 8 godina ako je učinjeno "prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obilježja ili grobova"

Ako se isto to krivično djelo, "Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje", vrši zloupotrebom položaja, ili ako je usljed tih djela "došlo do nereda, nasilja ili drugih teških posljedica za zajednički život naroda, nacionalnih manjina ili etičnih grupa koje žive u Crnoj Gori...." - kazna ide i do deset godina.

Prekršaj može da košta do 16.500 eura

Zakon o Javnom redu i miru, član 17, kaže:

" Ko na javnom mjestu govorom, napisom, znakom ili na drugi način povrijedi rasna, nacionalna ili vjerska osjećanja građana ili javni moral, kazniće se novčanom kaznom od trostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici ili zatvorom do 60 dana".

To znači da je novčana kazna u rasponu od 175 eura do 1.100 eura.

"Pravno lice koje proizvede ili stavi u promet znak, crtež ili drugi predmet kojim se vrijeđaju rasna, nacionalna ili vjerska osjećanja građana ili javni moral, kazniće se novčanom kaznom od pedesetostrukog do tristastrukog iznosa minimalne zarade u Republici, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od trostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici".

U ovom slučaju kazna bi bila u rasponu od 2.759 eura do 16.500 eura, a za dogovorno lice od 175 do 1.100 eura.

Bonus video: