Državna izborna komisija odbila Bojanićev prigovor

Za tu odluku je glasalo je šest stalnih članova Komisije
160 pregleda 12 komentar(a)
Budimir Šaranović, Foto: Filip Roganović
Budimir Šaranović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.04.2018. 18:13h

Državna izborna komisija (DIK) odbila je prigovor predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića, a za tu odluku je glasalo šest stalnih članova Komisije.

“DIK je na današnjoj sjednici kojoj je prisustvovala većina članova stalnog sastava odlučila o prigovoru Mladena Bojanića na način što je isti odbacila kao nedozvoljen iz razloga što se proigvoro DIK-u može podnijeti samo protiv odluka opštinskih izborinih komisija (OIK). O konkretnom prigovori OIK nisu odlučivale. rješenje smo donijeli većinom glasova stalnog sastava DIK-a”, kazao je predsjednik DIK-a Budimir Šaranović na konferenciji za medije.

“Naglašavam da se dio uredno pozvanih stalnih članova i opunomoćenih predstvanika predsjedničkih kandidata, osim ovlašćenog predsstavnika Mila Đukanovića, nisu pojavili na sjednici o kojoj su obaviješteni dan ranije kao i više puta u toku dana”, kazao je Šaranović.

Očigledno je, tvrdi on, usaglašen nedolazak dijela stalnih članova i opunomoćenih predstavnika dokaz opstrukcije.

“Odnosno pokušaj blokade rada DIK-a u završnoj fazi izbornog postupka i utvrđivanja konačnih rezultata izbora. Većina članova DIK suočena sa opstrukcijom rada DIK od strane dijela članova sttalnog i proširenog sastava a koja bi u krajnjoj liniji dovela do nemogućnosti donošenja odluke o podnesenom prigovoru u zakonom propisanom roku, odlučili su da održe sjednicu u prisustvu većine članova stalnog sastava i odluče o prigovoru Bojanića. Ovo iz razloga što bi prema zakonu nedošenje odluke o prigovoru u proisanom roku imalo usvajanje prigovora kojim se traži poništenje rezultata izbora i stekli se uslovi za raspisivanje novih”, kazao je Šaranović.

Imajući u vidu to, dodao je Šaranović, da su zbog povrede biračkog prava podnijeta samo tri prigovora od kojih je jedan podnio DPS, nedvosmisleno ukazuje da su izbori sprovedeni u zakonom propisanoj proceduri.

“I bez bitnih povreda biračkog prava, te da se zakonitost postupka ne može dovoditi u pitanje. Ovakvo postupanje dijela članova shvaćen je kao njihova odluka da dalje ne učestvuju u radu DIK-a do završetka ovogo proces kako bi onemugćili funckionisanje organa i utvrđivanje konačnih rezultata izbora”, kazao je Šaranović.

Bonus video: