Držite se zakona kao pijan plota

Ambasadorka Poljske u Podgorici za “Vijesti“ o evropskim izazovima Crne Gore
101 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 19:32h

Crna Gora će pokazati pravu volju za borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije kada bude počela da sprovodi zakone u dijelo, izjavila je ambasadorka Poljske u Crnoj Gori Gražina Sikorska. Ona je u razgovoru za “Vijesti” ocjenila da se crnogorsko društvo uključilo u postizanje evropskih standarda, ali da pravi izazovi tek predstoje jer su su zahtjevi EU u nekim oblastima jako restriktivni.

“Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, u Crnoj Gori je zadnjih godina prihvaćen pravni okvir u oblasti borbe protiv ovih pojava, ali mnogo toga još treba uraditi u sferi sprovođenja ovog zakona u djelo. Taj proces nije jednostavan. Pravi izvor ovih problema je po mom mišljenju društvena dozvola da se propisi ne poštuju čak i kada se radi o beznačajnim stvarima u svakodnevnom životu, a od toga ipak počinje poštovanje zakona”, kazala je Sikorska, navodeći kao primjer činjenicu da Crna Gora ima problem sa zaštitom životne sredine iako je proglašena za ekološku državu.

“Uvijek mi je tužno gledati smeće koje narušava lijepotu vaše zemlje. Ako želimo da živimo u čistom svijetu, trebamo da počnemo od vlastitog dvorišta, jer kao što kaže poljska poslovica "kako nas vide - tako o nama pišu". Ovo je posebno bitno u zemlji, koja kao Crna Gora u velikoj mjeri živi od turizma”.

Koji su, prema Vašem mišljenju, ključni problemi Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji?

Kao što sam već rekla, najvažniji i najhitniji izazov je da se u potpunosti sprovede vladavina prava. Mnogo rada je uloženo u poboljšanje alata koji donose vladavinu prava - sada ih treba u potpunosti iskorištavati. Znam da ovo zahtijeva vrijeme i mislim da Crna Gora ima dovoljno upornosti da bi se s tim snašla.

U kojim oblastima Poljska kao članica Unije može pomoći Crnoj Gori u procesu pregovora?

Poljska može prije svega podijeliti svoja iskustva, i kad su u pitanju dugotrajni pregovori, i kad se radi o svim politikama EU. Prije svega, bitna tačka poljskih pregovora je bila poljoprivreda koja je značajan sektor ekonomije i sa tačke gledišta Crne Gore. Poljski eksperti iz oblasti poljoprivrede će podijeliti svoja iskustva i znanje sa crnogorskim partnerima tokom Dana Poljske. Poljsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će organizovati seminar na kojem će predstaviti crnogorskim kolegama svoja iskustva koja se odnose na implementaciju Zajedničke poljoprivredne politike ili korišćenje evropskih fondova.

Kakva su poljska iskustva sa pregovorima?

Potpuno smo svjesni da su pristupni pregovori jako dug i naporan proces tokom kojeg se ne mogu izbjeći kompromisi, ali poljski primjer pokazuje da se strpljenje i pouzdanost mogu isplatiti. Spremni smo da podijelimo naša iskustva u toj oblasti sa svim partnerima koji izraze interesovanje.

Poljska važi za državu koja je najbolje iskoristila evropske fondove. Koliko je otežano njihovo korišćenje u vrijeme ekonomske krize koja je pogodila EU?

Upravljanje fondovima EU je veoma složen i formalizovan proces. Tendencija nepovjerenja prema evropskim institucijama vezana za ekonomsku krizu ga ne olakšava. Poljski progovarači, uprkos krizi, uspjeli su dobiti pristup fondovima EU u zadovoljavajućem iznosu.

Urednici koji dodjeljuju pojedina sredstva i donacije trebaju sada biti razumniji u planiranju rashoda, obraćanju pažnje na veći doprinos investicija povećavanju kvaliteta života određene zajednice i vršenja veće kontrole nad sredstvima. Postizanje zadovoljavajuće apsorpcije evropskih fondova zahtijeva vrijeme i iskustvo.

Da li ste zadovoljni ekonomskom saradnjom Crne Gore i Poljske i koji su glavni razlozi zbog kojih ova saradnja nije na boljem nivou?

Nažalost, zadnjih nekoliko godina ekonomska saradnja između Poljske i Crne Gore nije potpuno iskorištavala potencijal koji posjeduje i nije bila ravna nevjerovatno uspješnoj političkoj saradnji. Do 2010. godine je ekonomska razmjena bila na relativno niskom nivou, a poljske investicije su iznosile samo 1,3 milona eura. Obrt je donijela 2011. godina kada je poljska kompanija ZGH Boleslav AD kupila 51 odsto udjela društva Gradir Montenegro.

Ove godine je ZGH Boleslav kupio ostali dio udjela i postao je vlasnik rudnika cinka i olova u Pljevljima i time je postao najveća poljska investicija u Crnoj Gori koja javeć apsorbovala 40 miliona eura i ima planove daljeg razvoja. Mnogo poljskih investora se interesuje za Crnu Goru i iskustva prvog velikog poljskog investora su za njih jako važna. Nadamo se da će naše moderne tehnologije i iskustvo odigrati bitnu ulogu i pojačati poljsku ponudu na crnogorskom tržištu.

Očekujete li poboljšanje te saradnje?

Crnogorska ekonomija je zadnjih nekoliko godina bila u teškom položaju jer je trebalo da se suoči sa problemima kao što je kolaps finansija i svjetska ekonomska kriza, i zato nam je posebno drago da ekonomiju čeka veći i stabilniji porast. Vidimo da postoji još mnogo sektora koji imaju veliki potencijal za porast i očekujemo da će se narednih godina bilateralna saradnja, prije svega u turizmu, energetici i poljoprivredi intenzivno razvijati. Čini se da je Crna Gora posebno dobro mjesto za investicije za mala i srednja preduzeća, koja čine glavni dio domaće ekonomije.

Poslovni forum je prilika za saradnju

Sjutra počinje Poslovni forum Poljska-Crna Gora. Očekujete li značajniji uticaj tog skupa na saradnju dviju država?

Povećanje kvantiteta i kvaliteta kontakata je glavni cilj zbog kojeg organizujemo forum i Dane Poljske. Poslovni forum Poljska-Crna Gora je dugo čekan događaj. Važan dio manifstacije je B2B Forum koji omogućava neposredne razgovore između pojedinih subjekata.

Vjerovatno je da će biti uspostavljena trgovačka saradnja između nekih partnera, jer je mnogo sektora proizvodnje izrazilo želju uspostavljenja takve saradnje.

Forum je najpopularniji u sektorima poljoprivrede, poljoprivredno-prehrambenom, poljoprivrednih mašina i opreme, energetike, infrastrukture, ali takođe smo otvoreni za firme sa drugih sektora koje su zainteresovane za saradnju. Pokušaćemo da svakome nađemo partnera spremnog za saradnju.

Galerija

Bonus video: