Dubrovnik: Počasni Konzulat Crne Gore u apartmanu i bez zastave

Nedavno otvoreni počasni Konzulat Crne Gore u Dubrovniku djeluje u jednome od apartmana zgrade čiji je vlasnik Silvije Hraste, jedan od poznatijih zagrebačkih advokata. Koliko košta najamnina takvog prostora u samom srcu turističkog Dubrovnika za potrebe konzularnog predstavništva (javno) nije poznato. Zasigurno poprilično
373 pregleda 19 komentar(a)
Dubrovnik, Foto: Shutterstock
Dubrovnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2015. 19:32h

Crnogorski ambasador u Zagrebu Igor Građević i gradonačelnik Andro Vlahušić zajednički su otvorili počasni Konzulat Crne Gore u dubrovačkoj povijesnoj jezgri. Konzulat će voditi zagrebački stomatolog dr Borislav Maletić.

Od te protokolarne vijesti prošlo je petnaestak dana, a na zgradi u kojoj se Konzulat nalazi, više nema crnogorske državne zastave. Ostala je samo tabla zlatne boje s natpisom – Konzulat Crne Gore, a ulaz i okolica tog malog crnogorskog diplomatskog predstavništva u Dubrovniku 'uokvireni' su stolovima i stolicama obližnjeg 'sushi restorana'. Oni kojima su potrebni konzularni savjeti ili pomoć takvih predstavništava ne bi ga baš lako pronašli, jer se nalazi u turistički dosta atraktivnom i počesto posjetiteljima zagušenom dijelu Grada zvanom Karmen.

Zgrada s kancelarijom Konzulata klasična je stara dubrovačka građevina koja je, poput mnoštva drugih unutar zidina, posljednjih godina apartmanizirana. Tako i nedavno otvoreni počasni Konzulat Crne Gore u Dubrovniku ustvari djeluje u jednome od apartmana zgrade u ulici Gjura Baglivija 1, čiji je vlasnik Silvije Hraste, jedan od poznatijih zagrebačkih advokata. Koliko košta najamnina takvog prostora u samom srcu turističkog Dubrovnika za potrebe konzularnog predstavništva (javno) nije poznato. Zasigurno poprilično s obzirom na rast apartmanskog biznisa koji posljednjih godina u Dubrovniku cvjeta do neslućenih visina.

Počasni Konzulat se otvara sa zadatkom da doprinese unapređenju bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje. S obzirom da su ekonomski odnosi bitan faktor međunarodnih odnosa počasni Konzulat u Dubrovniku za cilj podsticanje saradnje, prije svega ekonomske, između Crne Gore i Republike Hrvatske, izvjestila je novinare crnogorska Ambasada u Zagrebu.

Uz dodatak kako će počasni konzul dr Borislav Maletić pokrivati područja Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Čak i da je „superman“ konzul Maletić, koji inače živi u Zagrebu, fizički ne može obaviti mnoštvo konzularnih poslova na području od Dubrovnika do Zadra. I to s uredovnim vremenom, svakim radnim danom od 10 do 13 sati, sa sjedištem u dubrovačkom Karmenu, u ulici Gjura Baglivija. Dr Borislav Maletić je diplomirani stomatolog, ali je hrvatskoj javnosti poznatiji kao dio tzv. zagrebačke elite čiji se pripadnici često okupljaju u caffe baru Orange koji, u tamošnjem strogom gradskom centru, vodi njegov brat...

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: