Đukanović 2010. dao Vujačiću državljanstvo

Ranko Vujačić, koji je veliki majstor regularne masonske velike lože Srbije, rođen je u Beogradu 1951.
62 pregleda 24 komentar(a)
Ranko Vujačić, Foto: Www.rgls.org
Ranko Vujačić, Foto: Www.rgls.org
Ažurirano: 18.07.2015. 06:42h

Ranko Vujačić, koga je Vlada prekjuče imenovala za ambasadora Crne Gore u Berlinu, dobio je crnogorsko državljanstvo 2010. na predlog premijera Mila Đukanovića.

To pokazuju podaci o državljanstvima po povlašćenim uslovima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ranije dostavilo “Vijestima” po zahtjevu o slobodnom pristupu infomacijama. Vujačić, koji je veliki majstor Regularne masonske velike lože Srbije, rođen je u Beogradu 1951.

U društvu bivšeg palestinskog ministra sigurnosti Mohameda Dahlana, bivšeg tajlandskog premijea Taksina Šinavare, Miloševićevog ambasadora u Vatikanu, Dojčila Maslovarića i drugih čije se državljanstvo ne spori, Vujačić se našao zahvaljujući Zakonu o državljanstvu Crne Gore. On omogućava da strani državljani, na predlog najviših zvaničnika vlasti, mogu steći crnogorsko državljanstvo ako je to “od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore”.

Ministarstvo vanjskih poslova juče nije komentarisalo kojim se kriterijumima vodio Igor Lukšić kada je predožio Vujačića da predstavlja Crnu Goru na jednoj od najznačajnijih adresa u svijetu: “U skladu sa diplomatskom praksom MVPEI neće komentarisati kadrovska rješenja i postupke imenovanja ambasadora do okončanja predviđene procedure dobijanja agremana od strane države prijema”.

Vujačić je navodno svojevremeno u UNIDO lobirao za potapanje kanjona Tare. Član je srpskog ogranka Trilateralne komisije, udruženja koje je poznato i kao svjetska vlada u sjenci. Članica srpskog ogranka Trilaterale odnedavno je i premijerova sestra Ana Đukanović. U vladajućim krugovima se spekuliše da je imenovanje Vujačića zapravo kontrausluga za lobiranje za Buk - Bijelu i zasluga što je Đukanović postala članica dijela Trilaterale.

Bonus video: