Đukanović blokirao državne službe u akciji "Balkanski ratnik"

Ukoliko želi da pokrene stvari sa mrtve tačke, smatra Bulatović, premijer Igor Lukšić moraće da uđe u sukob sa šefom DPS-a.
125 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović i Predrag Bulatović, Foto: Arhiva Vijesti
Goran Danilović i Predrag Bulatović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.05.2011. 06:53h

Bivši premijer Milo Đukanović najodgovorniji je za opstrukcije državnih službi u akciji “Balkanski ratnik”, ocijenio je poslanik i bivši lider SNP-a Predrag Bulatović.

Bulatović, koji je član Odbora za bezbjednost i odbranu, tvrdi da su kontrolna saslušanja čelnika Uprave policije, ANB-a i Uprave za sprečavanje pranja novca pokazala da u vrhu vlasti ne postoji dovoljna politička volja za borbu protiv organizovanog kriminala.

“Vlast koju konstituiše prije svega vrh DPS-a na čelu sa Đukanovićem stvorila je ambijent da se ne može efikasnije boriti protiv organizovanog kriminala i da neke jednostavne stvari traju veoma dugo.

Mislim da je on radio na pogoršanju koordinacije u toj borbi. Kad imate efikasnog predsjednika Vlade, on može da napravi koordinaciju između svih organa, i ne trebaju njemu nikakvi zaključci skupštinskih odbora da ga na to pokrenu”, kazao je Bulatović juče “Vijstima”.

“Vlast koju konstituiše prije svega vrh DPS-a na čelu sa Đukanovićem stvorila je ambijent da se ne može efikasnije boriti protiv organizovanog kriminala"

Dan ranije, tokom kontrolnog saslušanja pred Odborom za bezbjednost, vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić uperila je prstom na policiju da je glavni krivac što ranije nije došlo do procesuiranja “slučaja Šarić” u Crnoj Gori.

Tužilaštvo je u Veljovićevom odgovoru prvi put saznalo da se policija od 2006. godine bavi kotorskim klanom koji, prema mišljenju policije, švercuje narkotike i pere pare.

Prema navodima Čarapićeve, direktor policije je, nakon dodatnog zahtjeva tužilaštva da mu dostavi materijale kako bi pokrenulo postupak protiv kotorskog klana, obavijestio tužilaštvo da oni nemaju nikakve dokaze i činjenice, uprkos naporima koje preduzimaju četiri godine.

Interesantno je da se sad više ne pominje Šarićev klan, nego klan koji je predvodio pokojni Dragan Dudić Fric, koji je, kako se vjeruje, bio jedan od saradnika Šarića.

Ne zna se ko pije, a ko plaća

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović smatra da tužiteljkine izjave daju razloga za zabrinutost za bezbjednost građana jer ima utisak “da se ne zna ko pije, a ko plaća”.

“Tužilac nema nikakvu inicijativu i to što ima je sporo, a opravdanja me ne interesuju.

Uznemiren sam, blago rečeno a suštinski nakon svega iščitanog u saslušavanjima, samo se potvrdila sumnja da je koordinacija vrlo slaba, da se odgovornost prebacuje i da negdje u našem državnom sistemu postoje namjerne, sistemske rupe koje koristi organizovani kriminal”, izjavio je Danilović za Radio Slobodna Evropa.

Tužilac nema nikakvu inicijativu i to što ima je sporo, a opravdanja me ne interesuju

Ne želeći da komentariše navode koje je Čarapićeva iznijela pred Odborom, Bulatović je rekao da je inicijativa tog skupštinskog tijela od prošlog februara natjerala državne organe da sarađuju u praćenju klana Darka Šarića.

On je podsjetio da se tek nakon zahtjeva tog skupštinskog tijela policija obratila državnom tužiocu.

Nakon inicijative Odbora, tvrdi Bulatović, pokrenuo je sastanke svih koji treba da se bave borbom protiv organizovanog kriminala: “Očigledno da ne postoji koordinacija nadležnih organa, štaviše postoji opstrukcija u određenim strukturama unutar vlasti.

Neko ne želi da prema nadležnim organima idu određene stvari koje treba da se procesuiraju”.

Lukšić mora u sukob sa Đukanovićem?

Ukoliko želi da pokrene stvari sa mrtve tačke, smatra Bulatović, premijer Igor Lukšić moraće da uđe u sukob sa šefom DPS-a.

On ističe da bivši premijer neće mijenjati svoj odnos prema organizovanom kriminalu i korupciji, pojašnjavajući da će Lukšiću biti teško da promijeni taj ambijent.

“Pitanje je da li će prvi čovjek Vlade pristajati na takvu ulogu. Ipak ohrabrujem premijera Lukšića da napravi raskid sa tom praksom, ali i radikalni raskid po cijenu najbolnijih unutarpartijskih odnosa”, smatra on.

Bonus video: