Đukanović će učestvovati na sastanku o mini Šengenu u Tirani

Vučić je kazao da se nada da će ta inicijativa, u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, biti šira, prenio je Blic
2251 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovaće na trećem sastanku u okviru inicijative o uspostavljanju mini Šengena na Zapadnom Balkanu, koji počinje danas u Tirani.

Inicijativu mini Šengen je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, sa ciljem uklanjanja prepreka za slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala. Iz Vlade Crne Gore su ranije kazali da Crna Gora neće biti dio inicijative.

Kosovski predsjednik Hašim Tači objavio je na Fejsbuku da je odbio poziv Rame da prisustvuje regionalnom sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana, 20. i 21. decembra, navodeći da u Tiranu ne ide "zbog prepreka Srbije u konsolidaciji državnosti Kosova".

Vučić je kazao da se nada da će ta inicijativa, u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, biti šira, prenio je Blic.

Rama je za Tanjug kazao da samit lidera Zapadnog Balkana u Tirani 20. i 21. decembra predstavlja nastavak pokrenute inicijative o uspostavljanju mini-Šengena.

Rama je objasnio je da inicijativa mini-Šengen predviđa da zemlje koje su u nju uključene žele da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke i da sarađuju.

"Ova inicijativa je otvorena i inkluzivna i nije ništa novo. Novo je samo zajedničko opredeljenje i cilj da se implementira ono što je više puta dogovarano, a potom ostavljano po strani", naglasio je Rama.

Bonus video: