Đukanović: Crna Gora živi evropski život zagledana u evropsku budućnost

Đukanović je rekao da je Berlinskim kongresom 1878. okončana jedna velika oslobodilačka i državotvorna epoha u crnogorskoj istoriji
16283 pregleda 93 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.07.2019. 21:52h

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović kazao je večeras na prijemu povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore, da savremena Crna Gora već živi svoj evropski život, s realnim optimizmom zagledana u svoju evropsku budućnost.

"Trinaesti jul 1878. i Trinaesti jul 1941. - svojim značenjem, rezultatima, vrijednostima i svevremenim porukama usmjeravaju veliki tok savremene crnogorske istorije Zahvaljujući tim istorijskim međašima, i pregnućima današnjih generacija, Crna Gora je opet nezavisna, međunarodno priznata država, stabilna multinacionalna zajednica, ekonomski održiva i prosperitetna, pouzdan susjed i važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO i zemlja kandidat u poodmaklom pregovaračkom procesu za članstvo u EU", rekao je Đukanović.

Đukanović je dodao da je Berlinskim kongresom 1878. okončana jedna velika oslobodilačka i državotvorna epoha u crnogorskoj istoriji.

"Crna Gora je tada potvrđena kao država u punom međunarodnom kapacitetu, i zauzela svoje mjesto u krugu evropskih naroda i država toga doba. U decenijama koje su slijedile, Crna Gora je stekla ugled države u kojoj se poštuju prava i slobode svih njenih državljana, posebno onih koji pripadaju manjinskim vjerskim i nacionalnim grupacijama. To mjesto je trajno učvršćeno herojskim podvigom crnogorskog naroda koji je 13. jula 1941, prvi u Evropi masovno ustao protiv fašizma, i uključio se zajedno s drugim jugoslovenskim narodima u slavnu Narodnooslobodilačku borbu, u kojoj je, vođen velikim idealima, uz velike žrtve, obnovio i svoje nacionalno i državno ime. Vrijeme je pokazalo da je samo takva, antifašistička Crna Gora, utemeljena na tradiciji međunacionalnog povjerenja, učvršćenog u doba socijalizma, mogla sačuvati mir 90-tih, u vrtlogu vjerskih i nacionalnih sukoba tokom krvavog raspada Jugoslavije", dodao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore je rekao da smo na tim temeljima, "na tom velikom istorijskom opredjeljenju, većinskom voljom građana Crne Gore, na referendumu po najvišim evropskim standardima, obnovili 2006. državu demokratskim putem."

"Evropski i evroatlantski kurs našeg državnog i društvenog života koji smo odabrali, matična je odrednica državne politike nove Crne Gore. U ovim datumima sjedinjeno je naše državotvorno nasljeđe i moderne, emancipatorske težnje, s jasnom vizijom pripadnosti evropskom sistemu vrijednosti. Za veoma kratko vrijeme preskočili smo vjekove lutanja po balkanskim stranputicama. Zato nas u ostvarenju naših ciljeva ne smije obeshrabriti komplikovanje procesa na evropskoj i globalnoj sceni. Niti neke skeptične poruke koje ovih dana dolaze s važnih evropskih adresa. Mi sa Balkana moramo pokazati Evropi da je politika proširenja njena najbolja politika. Učinićemo to najubjedljivije sprovođenjem reformi, izgradnjom institucija i jačanjem vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda po evropskim mjerilima", dodao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je pretpostavka za to učvršćivanje regionalne stabilnosti i bolje međusobno infrastrukturno povezivanje.

"Time ćemo odgovorno doprinositi i evropskoj bezbjednosti, u nadi da će nove strukture briselske administracije, dok jača populizam svuda u svijetu, vizionarski osavremeniti antifašističke temelje na kojima je nastao projekat ujedinjene Evrope, i tako je učiniti konkurentnom u vremenima novih tehnoloških dostignuća i globalnih previranja u današnjem svijetu. Čak nezavisno od toga da li će, i u kojoj mjeri, politika proširenja biti jedan od prioriteta novih evropskih struktura, Crna Gora će nastaviti da jača partnerski odnos sa EU, jer za našu zemlju nema alternative suštinskoj pripadnosti savremenoj evropskoj civilizaciji. Mi smo davno prošli istorijsku raskrsnicu. Evropeizacija crnogorskog društva je naš ključni cilj i stalni zadatak. Taj proces se ne završava samo formalnim članstvom. Dinamiziranje ekonomskog rasta i unapređenje kvaliteta života naših građana do evropskog nivoa – to je ključni prioritet naše državne politike. Time ćemo najbolje doprinositi učvršćivanju unutrašnje stabilnosti, i prevazilaženju podjela koje opterećuju naše društvo. Savremena Crna Gora već živi svoj evropski život, s realnim optimizmom zagledana u svoju evropsku budućnost. Svim građanima Crne Gore, i našoj dijaspori, čestitam Dan državnosti, sa najboljim željama za dalje zajedničke uspjehe.Nek je vječna Crna Gora", zaključio je Đukanović.

Bonus video: