Đukanović da izbaci Brajovića i Lazovića - Vijesti.me
USLOV KRIVOKAPIĆA DA PODRŽI VLADU

Đukanović da izbaci Brajovića i Lazovića

SDP ministarske mandate ne želi za sebe, već je spreman da ih ustupi nestranačkim ličnostima u koje i vlast i opozicija imaju povjerenje

Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Ivan Brajović
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Ivan Brajović (Foto: Boris Pejović)

Ako premijer Milo Đukanović želi da  Socijaldemokratska partija (SDP) glasa za povjerenje njegovom kabinetu, onda iz Vlade mora izbaciti ministre Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića.

Izvor “Vijesti” iz vrha SDP-a je rekao da Đukanović Vladi mora  vratiti legitimitet narušen otimanjem ministarskih mandata ako  želi podršku SDP-a.  

“Te mandate SDP čak ne želi za sebe već je spreman da ih odmah ustupi nestranačkim ličnostima u koje i vlast i opozicija imaju povjerenje, kao svoj doprinos izgradnji povjerenja u slobodne izbore u okviru razgovora o vladi, odnosno  pravno političkom modelu”, kazao je izvor “Vijesti” iz vrha SDP-a.

On je ocijenio da postavljanje pitanja povjerenja vladi prije nego što je ono tretirano na parlamentarnom dijalogu vlasti i opozicije predstavlja “kršenje” dogovora sa sastanka lidera  1. decembra i “obesmišljavanje” drugog sastanka  21. decembra, kada su se lideri  dogovorili da se o pravno-političkom modelu, odnosno pitanju vlade raspravlja 1. februara.

“Suština dijaloga je da pitanje vlade, odnosno pravno političkog modela treba da bude stvar razgovora i dogovora na parlamentarnom dijalogu, a ne stvar daljih podjela kroz forsiranje postupka povjerenja vladi u parlamentu. Očigledno postoji želja da se oko ovog pitanja ne stvara konsenzus, već da  pitanje vlade posluži za još jaču polarizaciju i produbljivanje političke krize”, kazao je izvor “Vijesti”.

Na taj način se, kako je kazao, izigrava i dio opozicije koji učestvuje u razgovorima jer obesmišljava raspravu o njihovom ključnom zahtjevu - učešću opozicije u vladi koja treba da sprovede izbore.

“Zato DPS preuzima veliku odgovornost da sruši proces dogovora koji je Ranko Krivokapić uspio da obezbijedi učešćem cijele opozicije, izuzev DF, i uz podršku EU i to prije nego što je pitanje pravno-političkog modela pokrenuo na parlamentarnom dijalogu”, kazao je taj izvor uz ocjenu da je “očigledno da je nekom pozicija važnija od dogovora oko izbora i političke stabilnosti”.

“Ovakav epilog može da rezultira daljim nepovjerenjem i izlaskom opozicije iz procesa razgovora, što političku krizu dovodi do tačke usijanja i dodatno destablizuje političku scenu, prijeteći da se na taj način zaustavi  integracioni put Crne Gore”, kazao je taj izvor.

Osim toga, kako je dodao, još jedan eventualni slučaj političke korupcije na najvišem nivou u parlamentu  prijeti da potpuno politički destabilizuje Crnu Goru. “O tome svi dobro treba da razmisle dok je vrijeme”, kazao je taj izvor.

On je podsjetio i na “Đukanovićevu principijelnost”. Govoreći o prelaznoj vladi u Nikšiću, Đukanović je rekao da bi bio ”crnogorski  globalno politički fenomen da partija koja nije učestvovala na izborima bude dio vlade”, zaboravljajući da su u njegovoj vladi upravo predstavnici takve, do skora nepostojeće partije, kazao je taj izvor.

Podsjetio je i da je Đukanović 9. jula na RTCG rekao da će poštovati koalicioni sporazum, kazavši da će ”ne samo ono što je zapisano, već i ono što je usmeno prihvaćeno za njega predstavlja neupitnu obavezu”.

“Podsjetiću da koalicioni sorazum DPS-SDP, budući da je zakonski registrovan u DIK-u, ima praktično zakonsko dejstvo”, kazao je taj izvor.