Đukanović: Dok je neko član Vlade, znači da sam zadovoljan njim

Premijer kazao da će ubuduće svi funkcioneri DPS-a morati da paze šta govore na sjednicama i u javnosti, odnosno da budu “pokazni primjer demokratske i političke kulture”
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2013. 20:20h

Premijer Milo Đukanović kazao je da, za sada, neće mijenjati ministre i da će ubuduće svi funkcioneri DPS-a morati da paze šta govore na sjednicama i u javnosti, odnosno da budu “pokazni primjer demokratske i političke kulture”.

“Sve dok je neko član Vlade, to znači da sam ja zadovoljan njime”, kazao je Đukanović.

On je, nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa Demokratske partije socijalista (DPS), čije su glavne teme bile evroatlantske integracije Crne Gore, kazao da su ustavne promjene u dijelu pravosuđa imperativ kada su u pitanju državno-politički interesi Crne Gore i da se DPS zalaže da se usvoje u najkraćem mogućem roku, bez gubljenja vremena na razgovore o osnovnim ili alternativnim rješenjima.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

“Treba ići ka onim rješenjima za koje je moguće postići koncenzus, uz uslov da su ta rješenja na tragu dobrih preporuka međunarodnih partnera. Ako je formula da to usvojimo dvotrećinska većina, što se tiče DPS-a mi smo spremni da to usvojimo odmah, zato što mislimo da nemamo privilegiju da izgubimo nijedan dan u stvaranju pretpostavki za ono što su očekivanja za stvaranje efikasnije sudske vlasti”, kazao je Đukanović.

Đukanović je demantovao da je Zoran Đurišić smijenjen zbog statusa u partiji koji ima njegova supruga Milica Pejanović- Đurišić
tvrdnje ministarke odbrane Milice Pejanović-Đurišić koja je na forumu u Budvi

”Ona nema podršku? Ne vjerujem da je to dobro interpretirano. Ona je ministar odbrane, bila je član svih organa državne politike, uključujući sada i Savjet za članstvo u NATO-u. Bila je prije nekoliko dana prisutna na sjednici najužeg tima tog savjeta i aktivno učestvovala i dala vidan doprinos unapređenju politike koju vodimo u susret narednom samitu NATO-a”, kazao je Đukanović.

I Daliborka Pejović, čije se ime pominje u aferi “Snimak”, a koja je predložena za predsjednicu Odbora direktora Montenegro erlajnza za Đukanovića je osoba sa kredibilitetom i i da ima njegovu “nedvosmislenu podršku”.

“Kada govorimo o aferi “Snimak” danas smo se na sjednici Savjeta bavili i tim pitanjem, prije svega sa stanovišta bezbjednosne kulture DPS-a kao vodeće političke strukture, da ne samo kroz zaključke, nego i pojedinačne istupe svakog od nas moramo biti pokazni primjer demokratske i političke kulture. Da moramo računati da više nema zatvorenih sjednica, na sreću DPS-a i Crne Gore, i da kada za 10 ili 15 godina budu objavljivani neki sljedeći stenogrami budemo ponosni na to što smo pričali, a ne da se stidimo ako smo eventualno nekontrolisano saopštili neki svoj stav”, kazao je Đukanović.

On je naveo da Pejović nije uradila ništa nezakonito i da “kao demokrate, šta god radili, podržavamo princip da treba sahraniti verbalni delikt”.

“Nadam se da niko ni u domaćoj ni u briselskoj javnosti ne očekuje da bi ukazivanje na nečiju slobodno izgovorenu riječ u nekom trenutku trebalo da bude razlog njegove političke ili profesionalne likvidacije”, smatra Đukanović.

Na pitanje da li prokomentariše malu podršku građana za članstvo u NATO-u, Đukanović je rekao da je to realnost.

“Ja sam neko ko je naučio da se bori sa nedostatnom podrškom. Nije Crna Gora imala 55,5 odsto podrške kada smo krenuli putem nezavisnosti. Dopadalo vam se to ili ne, morate od nečega da krenete i da gradite nove stepenice na putu do cilja. Ta podrška je uobičajena, pogledajte rezultate iz Hrvatske kada su se oni nalazili u ovoj fazi i vidjećete da je bilo isto. Potpuno sam ubijeđen da ćemo u periodu koji je pred nama moći da ostvarimo toliku podršku da ne može biti prepreka ka članstvu u NATO”, kazao je Đukanović

Na sjednici je, u dijelu otvorenom za javnost ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić kazao da "ponekad ima utisak da je jedino DPS odgovorna za opšti interes, da svi drugi prevashodno vode računa o svojim partijskim interesima".

"Upornost da ostvarimo zacrtane ciljeve je ono što nas odvaja od političkih neistomišljenika. EU i NATO su okvir koji čuva našu referenduimsku tekovinu", kazao je Lukšić.

"Mi do narednih parlamentarnih izbora moramo dobiti poziv za članstvo u NATO i zatvaranje pregovora u značajnom broju poglavlja", dodao je Lukšić.

Zoran Đurišić treba da je ponosan

Đukanović je demantovao da je Zoran Đurišić smijenjen zbog statusa u partiji koji ima njegova supruga Milica Pejanović- Đurišić.

“Ona je osoba sa nedvosmislenim političkim kredibilitetom koja je u jednom kratkom periodu i vodila našu partiju. Nije slučajno da ona pokriva sve te funkcije u partiji i državi. Daleko smo od toga, nadajmo se ne samo u DPS-u nego i u društvu, kada ćemo na osnovu bračnih, porodičnih parametara suditi o kvalitetu obavljanja neke odgovorne dužnosti. Đurišić je u dugom periodu bio direktor i procjene koje smo napravili nakon konstituisanja nove vlade o potrebi kadrovske obnove i u izvršnoj vlasti i u državnim preduzećem je dovelo do procjene da je i na tom mjestu potrebno napraviti promjenu. Kada neko u bilo kom društvu provede pet, a ne 15 godina na nekoj odgovornoj funkciji to je razlog da se osjeća ponosnim i ispunjenim”, kazao je Đukanović.

Galerija

Bonus video: